Social

Institutiile statului, obligate sa angajeze romi

Romii vor fi cooptati in oficiile locale ale Consiliului pentru Combaterea Discriminarii pentru a monitoriza cazurile de discriminare si abuz savarsite de autoritati asupra lor si pentru a populariza sanctiunile luate impotriva vinovatilor.

Pentru incadrarea in munca a persoanelor de etnie roma se vor face targuri de job-uri in zonele defavorizate si vor fi revitalizate meseriile lor traditionale. Multi dintre romi vor fi inclusi in programe de dezvoltare a capacitatilor antreprenoriale, pentru a deveni patroni.

Toate aceste masuri sunt cuprinse in strategia de imbunatatire a situatiei romilor, actualizata de Guvern. Pe langa aceasta strategie, Guvernul a adoptat si un plan de masuri privind incluziunea sociala a acestora pentru perioada 2006-2008.

Reprezentanti in toate structurile

Politia va angaja mai multi cetateni de etnie roma in posturi de ofiteri si subofiteri, iar Ministerul Economiei si Comertului si Ministerul Apararii Nationale vor promova masuri antidiscriminatorii fata de angajarea romilor in structurile lor.

La admiterea in scolile militare si cele de politie vor exista locuri distincte pentru romi.
Strategia mai prevede ca in fiecare primarie va fi angajat cate un expert local pentru romi, ca mediator in relatia cu autoritatile locale, iar la nivelul prefecturilor se vor reconstitui birourile judetene pentru romi, subordonate Ministerului Administratiei si Internelor, a anuntat ieri Maria Ionescu, presedinta Agentiei Nationale pentru Romi (ANR).

Aceste birouri vor constitui grupuri de lucru mixte pentru romi, formate din reprezentanti ai ANR, ai administratiei centrale cu sediul in judetul respectiv, mediatori scolari si sanitari, inspectori pentru romi si cadre didactice rome, reprezentanti ai comunitatilor rome si ai organizatiilor neguvernamentale.

Pentru imbunatatirea situatiei locative, autoritatile au in vedere finantarea unor proiecte de reabilitare sau de constructie a locuintelor acestora, asigurand participarea directa a comunitatilor locale de romi la lucrari, ca personal angajat. Pentru acest obiectiv este planificata atragerea a 22 milioane de euro, fonduri europene.

Program special pentru Hadareni

Pe langa strategia pentru romi, Executivul a aprobat un program special de dezvoltare comunitara in localitatea Hadareni (judetul Mures), care se adreseaza deopotriva romilor, maghiarilor si romanilor.

"Programul Hadareni are la baza conceptul de dezvoltare comunitara. Pentru elaborarea programului am consultat locuitorii din Hadareni pentru a evalua masurile necesare pentru refacerea relatiilor din comunitate", a afirmat Maria Ionescu. Bugetul programului este de 3,48 milioane lei noi. Vor fi indeplinite urmatoarele masuri: refacerea infrastructurii comunitare si a locuintelor, accesul la serviciile de sanatate, finantarea proiectelor de afaceri, alfabetizarea romilor etc.

In urma incidentelor interetnice petrecute in aceasta localitate in septembrie 1993 si-au pierdut viata patru persoane si au fost devastate 18 locuinte. La data de 5 iulie 2005, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a luat act de solutionarea amiabila a litigiului dintre Guvernul roman si 18 dintre cei 25 de reclamanti in cazul Hadareni.

Prin conventia de solutionare amiabila Guvernul s-a angajat sa adopte o serie de masuri antidiscriminatorii, care sa stimuleze participarea romilor la viata economica, sociala, educationala, culturala si politica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea