Social

#hillary clinton #sua #pakistan #valea swat #talibani

Hillary Clinton acuza oficialii pakistanezi de abandon in fata talibanilor

Situatia din Pakistan este caracterizata de oficialii americani drept "o amenintare mortala" pentru securitatea intregii lumi. Secretarul de stat american Hillary Clinton a acuzat statul pakistanez ca a abdicat in fata talibanilor, carora le-a lasat mai multe parti ale tarii.

Clinton a sustinut in fata Congresului american ca situatia din Valea Swat , din nord-vestul Pakistanului este o problema mondiala, acuzand sistemul judiciar pakistanez de coruptie. In plus, autoritatilor pakistaneze le-a fost reprosat faptul ca au cedat prea usor in fata talibanilor care isi desfasoara activitatile in zona.

La inceputul acestui an, talibanii anuntau incheierea unui armistitiu pe termen nelimitat in valea Swat, in urma unui acord pentru aplicarea legii islamice, Sharia, care fusese incheiat cu autoritatile din aceasta regiune din nord-vestul tarii. Pe 16 februarie intre cele doua tabere fusese incheiat un armistitiu de zece zile, dupa ce, timp de mai multe luni armata a lansat de atunci mai multe ofensive, dar nu a reusit niciodata sa ocupe definitiv regiunea.

In luna ianuarie talibanii din nord-vestul Pakistanului le-au interzis fetelor sa mearga la scoala si le-au amenintat ca le vor ucide pe toate cele care vor incalca acest ordin. Sectorul educativ a suferit mult din cauza violentelor si a confruntarilor dintre rebelii care au legaturi cu talibanii si fortele de securitate pakistaneze, 252 de scoli fiind distruse in urma luptelor.

Valea Swat este in prezent controlata strict de talibani, dupa ce pe vremuri era cea mai populara destinatie turistica din Pakistan. Zona este situata la doar 100 de kilometri de capitala Islamabad, in nord vestul tarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea