Social

#presiuni #motiune #cehia #parlament #guvern

Guvernul ceh pica la motiunea de cenzura

Guvernul ceh nu supravietuieste motiunii de cenzura, titreaza Gandul. Astfel, dupa ce guvernele din Ungaria si Letonia si-au dat demisia din cauza modului in care au gestionat criza economica, Cehia, tara care detine inca presedintia rotativa a UE, a ramas fara Guvern in urma votului de ieri a Parlamentului ceh.

Deputatii cehi au adoptat ieri o motiune de cenzura impotriva guvernului de centru-dreapta condus de liberalul Mirek Topolanek . 101 de parlamentari din totalul de 200 au votat pentru motiune, care este cea care incheie seria de patru motiuni carora Executivul ceh le-a rezistat in ultimii doi ani.

Conform presei occidentale, motiunea de cenzura a fost initiata de partidul social democrat dupa ce un consilier al primului-ministru a fost acuzat de presiuni asupra televiziunii publice (CT) pentru a bloca difuzarea unui reportaj critic la adresa unui fost coleg de partid si aliat de convenienta al coalitiei aflate la guvernare.

Guvernul ceh primeste acest vot negativ in timp ce Cehia detine inca presedintia rotativa a UE, fapt care va duce la posibilitatea ca Executivul sa mai ramana in functie pana cand presedintele Vaclav Klaus va numi un nou executiv sau pana la desfasurarea de alegeri anticipate.

In ultimele luni mai multe tari europene au ramas fara Guverne. In urma cu cateva zile premierul ungur si-a anuntat demisia, dupa ce si guvernul leton fusese nevoit sa paraseasca functia, ca urmare a proastei gestionari a crizei economice. In plus, Cehia nu este prima tara care ramane fara guvern in timp ce detine presedintia UE: in 1993, Danemarca si-a "marcat" debutul presedintiei UE prin caderea guvernului lui Poul Schluter, inlocuit in fruntea guvernului de social-democratul Poul Nyrup Rasmussen iar in 1996, coalitia de centru-stanga a lui Romano Prodi a venit la putere in locul celei de centru-dreapta a lui Lamberto Dini.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea