Social

Gripa aviara va bintui cinci ani in Delta

Pasarile salbatice ar putea mentine amenintarea cu virusul gripei aviare in Delta Dunarii cel putin cinci ani, au afirmat ieri, la Bucuresti, delegatii Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Virusul a intrat in Delta Dunarii si nu credem ca va pleca prea curind, a afirmat Rodier Guenael, consilier special pe probleme de boli transmisibile al Directorului regional OMS. El a recomandat Romaniei sa mentina masurile de supraveghere a mortalitatii in rindul pasarilor salbatice, pe o perioada de cinci ani.

In citeva zile, situatia de criza va trece, dar autoritatile trebuie sa mentina citeva activitati de rutina, pentru a preveni recontaminarea pasarilor domestice, a afirmat Rodier Guenael. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a adaugat ca delegatia OMS paraseste Romania acum, dar ca va reveni in citeva saptamini, pentru o noua evaluare a situatiei din Delta.

Care sint zonele critice

Abia la sfirsitul perioadei de migratie a pasarilor salbatice autoritatile romane vor putea evalua ras pindirea virusului in Delta Dunarii. Raspunsurile vor veni peste citeva saptamini, poate chiar luni. Este important de aflat ce specii de pasari sint mai afectate si care sint zonele critice, a mai spus Guenael. El a adaugat ca, in timpul evaluarii, e indicat sa se interzica activitatile de agrement, cum ar fi vinatoarea sau pescuitul, iar, ulterior, turismul sa revina la normal. Trebuie luate o serie de masuri de preventie si de educare a turistilor. Sint multe zone endemice, cu risc de malarie, spre exemplu, unde turismul nu este afectat foarte mult, a apreciat expertul OMS.

Copiii sint cei mai expusi

Guenael considera un semn foarte bun faptul ca in 10 zile nu exista semne ca virusul s-ar fi transmis la om. Dat fiind ca H5N1, supranumit virusul ucigas, supravietuieste peste o saptamina in afara corpului gazdei, fiind eliminat prin excretii, specialistii straini mai recomanda supravegherea atenta a copiilor, care obisnuiesc sa se joace in praf.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea