Social

# greva invatamant #greva profesori #greva #profesori

Greva profesorilor continua si face primele victime. Ce se intampla cu examenele

Profesorii au intrat in cea de-a doua zi de greva generala si, deja, apar consecinte nedorite, elevii fiind cei afectati. 

 

Peste 150.000 de cadre didactice participa la protestul de amploare. In plus, profesorii avertizeaza ca exista posibilitatea de inghetare a anului scolar in curs.

Profesorii cer majorari salariale de 60%, dar si decontarea navetei, plata orelor suplimentare, acordarea de sporuri pentru conditiile de munca si, de asemenea, investitii in infrastructura scolara. Insa, aceasta majorare ar afecta bugetul de stat cu peste 14 miliarde de lei, lucru greu de crezut ca va fi aprobat.

Elevii, primele victime. Examenul de Evaluare Nationala, amanat

Greva profesorilor face si primele victime – elevii. Astfel, elevii de clasa a VI-a ar fi trebuit sa sustina examenul de Evaluare Nationala, prima proba fiind miercuri, 24 mai. Acest examen a fost insa amanat din cauza grevei.

De asemenea, elevii de liceu, care termina acum clasa a XII-a risca sa ramana cu mediciile neincheiate.

"Cata vreme este greva generala, nu putem discuta de sustinerea vreunei activitati didactice de predare sau de evaluare", spune insa liderul de sindicat Marius Nistor.

Ramane de vazt ce se va intampla cu examenul de Evaluare Nationala al elevilor de clasa a VIII-a si cu examenul de Bacalaureat.

Profesorii anunta continuarea grevei si ameninta sa iasa in strada 

Profesorii sunt hotarati sa continue greva si ameninta ca sunt dispusi chiar sa iasa in strada daca nu se va gasi o solutie in ceea ce priveste majorarea salariala.

"Din dorinta de a dezamorsa acest conflict, noi am declarat foarte clar ca suntem dispusi sa reluam negocierile in orice moment si la orice ora, insa domul premier transmite mesaje de la Palatul Victoria si atat.

Profesorii sunt din ce in ce mai hotarati sa continue aceasta forma de protest. Atat propunerea care vine din partea premierului, cat si ofertele pe care le-am primit le consideram o dovada foarte clara de jignire a acestei categorii.

Se vor organiza, categoric, si proteste in strada, atat in Bucuresti, cat si in intreaga tara. Nemultumirea a atins cote foarte mari, iar profesorii nu mai sunt dispusi sa cedeze.

De asemenea, toate presiunile care se exercita asupra lor, pe diferite cai, nu-i determina decat sa fie din ce in ce mai hotarati si constienti ca revendicarile lor sunt legitime. 

Calendarul actiunilor de protest nu se coreleaza in functie de calendarul politicienilor. Niciodata nu a fost un moment potrivit pentru noi", declara Marius Nistor, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", potrivit antena3.ro

Cat castiga un profesor din alte state europene

Salariile profesorilor din alte state eropene sunt cu mult mai mari decat al celor din Romania. In Romania, un profesor debutant castiga 457 de euro lunar, iar unul cu vechime de peste 25 de ani, castiga 659 de euro.

Prin comparatie, un profesor debutant din Marea Britanie castiga aproape 2.700 de euro, iar un cadru didactic cu cel mai inalt grad castiga 3.725 de euro/luna, adica de aproximativ sase ori mai mult.

In Italia, un profesor debutant castiga 1.330 de euro, iar unul cu vechime 1.900 de euro. In acelasi timp, in Spania, un profesor debutant castiga 1.700 de euro, in timp ce unul cu experienta ajunge la 2.430 de euro.

Cele mai mari salarii sunt insa cele din Germania. Aici, salariul unui profesor debutant este curpins intre 3.500 si 4.000 de euro pe luna, iar cel al unui profesor cu experienta ajunge la 5.500 de euro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea