Social

Greva generala in invatamant

In aceasta dimineata, de la ora 8, dascalii din Romania au intrat in greva generala. Pentru 6% din PIB, pentru scoli mai bune, pentru un invatamant mai sanatos. Hotararea a fost luata joi de reprezentantii celor patru federatii sindicale din invatamant, sprijinita fiind si de organizatiile studentesti care s-au alaturat protestului. Elevii care vin in aceasta dimineata la scoala nu vor face ore, dar vor fi supravegheati.
Incercarea primului-ministru de a opri, in al 12-lea ceas, eclansarea grevei din invatamant a esuat. Dupa o intalnire "informala" de mai bine de trei ore, pe care Tariceanu a avut-o la Palatul Victoria cu liderii celor patru federatii sindicale, nu s-a ajuns la nici un rezultat. ,Protestul ramane valabil si greva se va declansa asa cum s-a stabilit initial", a declarat presedintele FSLI, Aurel Cornea, dupa intalnirea cu premierul. ,Nu s-au stabilit lucruri concrete. S-a aratat doar dorinta de a negocia. Sigur, este importanta o negociere, dar, daca ea nu aduce si rezultate, scolile vor ramane inchise", a spus, la randul sau, Catalin Croitoru , presedintele FEN. Razvan Bobulescu , presedintele ,Alma Mater", a declarat ca ,si federatia din invatamantul superior respecta programul pe care il are alaturi de federatiile din invatamantul preuniversitar si asteptam inceperea negocierilor". Bobulescu a tinut sa mai sublinieze ca, pe timpul negocierilor, greva nu va inceta, ci doar se va suspenda, urmand ca, in functie de rezultatele obtinute, miscarea de protest sa continue sau nu. ,In acest moment este exclus sa se renunte la greva generala. Se va pune aceasta problema cand revendicarile noastre vor fi solutionate", a precizat Gheorghe Isvoranu, presedintele Federatiei "Spiru Haret".
Tariceanu arunca pedistilor cartoful ars
Calin Popescu Tariceanu a spus ca va numi o comisie guvernamentala de negociere. Aceasta va fi compusa din ministrul de finante, Sebastian Vladescu (PNL), ministrul muncii, Gheorghe Barbu (PD), si ministrul de stat Gheorghe Pogea (PD, desemnat si coordonatorul comisiei). Comisia guvernamentala va incepe negocierile cu sindicalistii miercuri. Numirea in functia de sef al comisiei de negociere cu sindicatele profesorilor a ministrului de stat pentru coordonarea sectoarelor economice, Gheorghe Pogea, nu este deloc intamplatoare. Firesc, aceasta comisie ar fi trebuit condusa de Marko Bela, adica ministrul de stat care are in ,parohie" coordonarea domeniilor: cultura, cercetare, educatie, invatamant etc. Cauza numirii pedistului Pogea ar fi aceea ca, in urma cu aproape o luna, colegul sau de partid, fostul ministru al educatiei Mircea Miclea , si-a inaintat demisia din guvern, nemultumit de procentul de nici 4 la suta din PIB alocat invatamantului. De la plecarea cu tam-tam mediatic din executiv a lui Miclea au inceput si fierberile sindicale ale profesorilor. Calin Popescu Tariceanu a considerat, asadar, ca acest conflict social a fost iscat de PD, partenerul PNL din Alianta D.A. De aceea, premierul crede ca, daca pedistul Mircea Miclea a infierbantat spiritele din invatamant, tot un pedist, adica Gheorghe Pogea, trebuie sa le si linisteasca, avand in vedere ca Ministerul Educatiei si Cercetarii apartine PD.
Rectificare bugetara cu dedicatie pentru educatie
O sursa foarte sigura din interiorul guvernului ne-a declarat ca, in aceasta saptamana, ar putea avea loc o sedinta a executivului in care sa se discute rectificarea bugetara. Aceasta ar putea fi una dintre cauzele pentru care premierul a chemat profesorii la negocieri abia miercuri, cu toate ca greva a inceput de astazi. "Avem in vedere ca, la rectificarile bugetare care vor urma, sa asiguram prioritar fonduri pentru a permite desfasurarea procesului din invatamant si reforma invatamantului in bune conditii", a spus Tariceanu.

Studentii, alaturi de profesori
"Incepand cu 7 noiembrie, studentii vor romane acasa, acesta e mesajul nostru. S-a declarat greva la nivel general, iar noi ne-am afirmat solidaritatea cu federatiile sindicale, am pus afise, am postat mesaje pe grupurile de discutii ale studentilor, am mers si am discutat cu lumea prin camine. Am dat chiar dispozitii ca in toate caminele din tara sa fie scoase maine pe fereastra cearsafuri albe, in semn de protest", ne-a declarat Florentin Gust, presedintele Uniunii Studentilor din Romania (USR).

Teapa portocalie
Dascalii au fost mintiti de doua ori. O data prin programul de guvernare, care prevedea 6 la suta din PIB pentru Educatie. In ciuda acestei prevederi, s-au alocat doar 3,8% din PIB pentru Invatamant. I al doilea rand, si ,motorul" aliantei a mintit. ,Stimate domnule profesor, m-am gandit bine ce responsabilitate imi asum prin candidatura mea la Presedintia Romaniei. Trebuie sa fac Romania sa functioneze, sa devina performanta. Insa, nici o tara nu poate progresa daca Educatia si Invatamantul nu sunt considerate, si in fapte nu numai in vorbe, prioritati nationale. Eu doresc sa infaptuiesc acest lucru", le scria Basescu profesorilor. Cerandu-le dascalilor romani sprijinul electoral, Basescu le promitea, la randul sau, ajutorul. La un an de la trimiterea misivei, profesorii din Alianta Sindicala ,Gheorghe Asachi" din Iasi, afiliata la FSLI, il trag de maneca, retoric, pe presedinte: ,Acum, cand ati obtinut pozitia cea mai inalta in stat (nu uitati ca numai cu ajutorul intelectualilor ati reusit acest lucru), va intrebam de ce "Educatia si Invatamantul nu sunt considerate si in fapte, nu numai in vorbe, prioritati nationale"?"




Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea