Social

Falsificatorii de pasapoarte vor fi prinsi dupa ureche

Noul pasaport romanesc va contine, din 2006, un element care il va face imposibil de falsificat, respectiv o fotografie din profil, digitala, in care va fi evidentiata urechea, a declarat inspectorul principal Mihai Butnariu, seful Centrului de Pregatire Profesionala Iasi. Potrivit acestuia, urechea este un element anatomic care se modifica foarte putin de-a lungul vietii, constituind un element eficient de securizare a pasaportului. El a afirmat ca, desi sunt foarte multi infractori care-si fac operatii estetice pentru a-si putea falsifica actele, in special pasaportul, o eventuala interventie chirurgicala asupra urechii ar fi extrem de dificila, pacientul riscand sa-si piarda auzul. In prezent, acest model de pasaport este folosit doar in Marea Britanie si Germania.
Frontierele Romaniei vor fi mai sigure, ca urmare a pregatirii la standarde occidentale a politistilor, in cadrul Centrului de formare de la Iasi, a dotarilor performante, precum si a aplicarii sistemului integrat de supraveghere a granitelor tarii, a declarat sambata, la Iasi, chestor Nelu Pop , inspector general al Politiei de Frontiera (IGPF). Acesta a subliniat ca securizarea frontierelor romane este o problema prioritara a Ministerului Administratiei si Internelor (MAI). Sistemul integrat de supraveghere a frontierei va fi alcatuit din patru filtre si noua subsisteme. Primul filtru il constituie operatiunile desfasurate in alte tari de atasatii de afaceri interne, al doilea il constituie punctele de contact infiintate in cadrul activitatilor de cooperare cu statele vecine, cel de-al treilea filtru este reprezentat de frontiera propriu-zisa, iar cel ce-al patrulea - de activitatile derulate pe teritoriul national pentru prevenirea migratiei ilegale si a criminalitatii transfrontaliere. Primul subsistem, cel al comunicatiilor fixe, denumit voce-date, a fost deja implementat pe un program PHARE pe trei judete: Iasi, Vaslui si Galati avand o valoare de 2,350 milioane de euro, din care 150.000 euro contributii guvernamentale. Sistemul consta in transmiterea datelor on-line intre sectoarele si inspectoratele judetene ale politiei de frontiera. Acest subsistem va fi implementat in continuare pe toata frontiera externa a Uniunii Europene. Treptat, celelalte subsisteme vor fi aplicate pe parcurs, respectiv cel privind comunicatiile mobile, subsistemul IT, cel de control, cel de supraveghere la Marea Neagra, cel de mobilitate navala, cel de mobilitate terestra si subsistemul de resurse umane.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea