Social

# pericol romania #cutremur turcia #cutremur romania #gheorghe marmureanu #turcia #romania

Este Romania in pericol dupa marele cutremur din Turcia? Gheorghe Marmureanu explica legaturile cu seismele din tara noastra

Avand in vedere evenimentele petrecute in ultimele ore in Turcia, dar si cutremurele din Romania, seismologul Gheorghe Marmureanu a venit cu o serie de lamuriri privind activitatea seismica din Romania, dar si modul de desfasurare al activitatii seismice care afecteaza Turcia.

Reamintim ca Turcia, dar si Siria, au fost lovite noaptea trecuta de un seism de 7,4 grade pe scara Richter (incadrat initial la 7,8 grade pe scara Richter). Acesta a fost urmat de numeroase replici. La orele pranzului, un alt seism devastator de 7,6 grade a lovit Turcia si Siria. Si acesta a fost urmat de numeroase replici.

Cutremurele au dus la distrugeri colosale si la pierderea a peste 2.000 de persoane, potrivit bilatului anuntat pana la ora transmiterii acestei stiri. Alte cateva mii se persoane au fost ranite. Bilantul continua sa creasca de la o ora la alta.

“Sincer sa va spun, nu am mai vazut asa ceva ca dupa un cutremur mare sa avem altul tot atat de mare dupa cateva ore. Eu am lucrat foarte mult timp cu colegii din Turcia si printre blocurile pe care le vad la televizor ma plimbam cu ei, cand eram mai tanar. De multe ori, nu am inteles filosofia lor de gandire a acestor cutremure.

Pentru ca aceste cutremure de suprafata au o acceleratie foarte mare si produc deplasari mari. Vrancea este un sistem tectonic de mare adancime, iar cutremurele au alte efecte, adica lucreaza pe perioade lungi, pe cand aici, vedeti, sunt cutremure de suprafata unde sunt frecvente mari si perioade mici.

Si cand eram cu ei acolo aveam discutii. Dar daca ne uitam pe harta Turciei vedem ca e o propagare de la est la vest si propagarea asta merge pana aproape de Spania, traverseaza toata Marea Mediterana, o parte de Africa, si e o situatie altfel decat ce stim. Am spus intregii lumi, Vrancea noastra nu este influentata cu nimic de cutremurele din Turcia", a declarat profesorul Gheorghe Marmureanu, pentru Realitatea.

Este Romania in pericol dupa marele cutremur din Turcia? Gheorghe Marmureanu explica legaturile cu seismele din tara noastra

Cat despre cutremurele care au avut loc in Romania noaptea trecuta, seismologul a tinut sa faca anumite precizari, avand in vedere faptul ca multe persoane au intrebat daca acestea au avut legatura cu cele produse in Turcia.

“Este imposibil sa nu fie vreo influenta. Dar niciun cutremur care a fost puternic in Turcia nu a produs in Romania niciodata pierderi de vieti omenesti sau pagube materiale. Cutremurele din Turcia incep din vest, se propaga catre apus, producand efecte puternice la Istanbul, apoi continua prin  Marea Marmara, intra intr-o parte in falie in Africa si iese undeva in Oceanul Atlantic”, a mai explicat Gheorghe Marmureanu pentru sursa citata.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea