Social

Elvetienii refuza sa ingreuneze strainilor obtinerea cetateniei

Majoritatea cantoanelor au respins propunerile dreptei populiste . In prezent, un strain obtine cetatenia daca a trait cel putin 12 ani in Elvetia , daca e integrat in comunitate si e „obisnuit cu modul de viata”.
 
Discursurile alarmante privind o suprapopulare cu straini si campania dura din presa prin care se denunta „violenta tinerilor straini naturalizati” nu au reusit sa-i convinga pe elvetieni ca este nevoie de o inasprire a procedurilor de obtinere a cetateniei.

In ciuda evenimentelor din Italia, care au readus in centrul atentiei problema imigrantiei, dar si a faptului ca Elvetia ar putea sa devina una dintre destinatiile favorite ale strainilor, cetatenii din cantoane nu s-au lasat condusi de sentimente xenofobe.

Ei au spus un „nu” ferm propunerilor dreptei populiste anti-imigrationiste, in cadrul unui referendum, care a avut loc ieri in cele 26 de cantoane. Aproximativ 64% dintre elvetienii, la nivel national, au respins supunerea candidaturilor la naturalizare unui vot popular, fara drept la apel, procedura care ar deschide calea unor decizii discriminatorii si arbitrare ( Curtea Suprema din Elvetia a interzis votul secret in aceasta problema acum cinci ani, dupa ce in cateva orase au fost respinse cu regularitare candidaturile unor straini din Balcani, Turcia si Africa, in timp ce cererile celor din Europa de Vest au fost aprobate, conform Deutche Welle). In prezent, acordarea cetateniei este luata de o comisie ad-hoc la nivel cantonal, informeaza AFP.

Mai mult, nici actualele prevederi pentru acordarea cetateniei unui strain nu sunt tocmai lejere. Elvetia aplica dreptul rudeniei si cei 20,7 la suta dintre strainii recenzati in 2006 nu pot obtine cetatenia elvetiana decat la finalul unei proceduri de naturalizare foarte stricte.

Acestia trebuie sa fi trait in Elvetia de cel putin 12 ani, sa fie integrati in comunitate si obisnuiti cu modul de viata, conform regulilor autoritatilor federale. Copiii cu un parinte elvetian sau sotul unui cetatean elvetian beneficiaza de o procedura facilitata.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea