Social

#traditii si superstitii de florii #superstitii florii 2022 #traditii florii 2022 #florii 2022

Duminica de Florii 2022. Traditii si superstitii. Ce sa NU faci in aceasta zi

Duminica, 17 aprilie, crestin-ortodocsii sarbatoresc, Floriile. Este cea mai mare sarbatoare dinaintea Pastelui si este marcata de o serie de traditii si superstitii pe care credinciosii le respecta de sute de ani.

1,4 milioane de romani isi sarbatoresc onomastica

Ziua de florii este prilej de sarbatoare pentru multe persoane care-si sarbatoresc onomastica. Peste 1,4 milioane de romani au nume de flori. Dintre acesteia, aproximativ 630.00 sunt barbati, iar peste 850.000 sunt femei. Cei mai multi dintre acestia poarta nume precum: Florin, Florina, Florentina, Florica si alte derivate ale acestora, precum si Violeta, Viorica, Brandusa, Liana, Liliana, Narcisa etc.

Citeste si: Florii 2022. Peste 1,4 milioane de romani isi serbeaza onomastica. Cui trebuie sa-i spui “La multi ani!”

Ce NU trebuie sa faci sub niciun chip de Florii

In popor se mai spune ca cine indrazneste sa se spele pe cap in ziua de Florii, fara apa descantata si sfintita, risca sa albeasca. 

Traditii si superstitii de Florii

In aceasta zi, credinciosii merg la biserica si duc cu ei crengi de salcie pentru sfintire. Aceste crengi se culeg doar in dimineata de Florii, iar dupa ce sunt sfintite se duc acasa si se pun la icoane. Aceasta traditie aminteste de primirea lui Iisus in Ierusalim, cu crengute de maslin. Despre salcie se spune ca daca este pastrata in casa ii va feri de nenorociri pe cei care locuiesc acolo.

Citeste si: Ce trebuie sa faci cu salcia de la slujba de Florii ca sa iti mearga bine

In unele zone din tara, fetele mari aseaza sub perna flori si muguri de salcie sfintiti, alaturi de o oglinda, pentru a visa chipul ursitului.

De asemenea, despre salcia sfintita se spune ca are rolul de a feri recoltele de foc si de inundatii, de grindina si alte pericole ale naturii. Tocmai de aceea agricultorii ingroapa matisorii in brazda, pentru a avea o recolta buna, in timp ce apicultorii inconjoara cu ele stupii pentru a feri albinele de nenorociri si pentru a avea recolta buna.

Citeste si: Mesaje de Florii 2022. Surprinde-i pe cei dragi cu cele mai frumoase mesaje

La miezul noptii, se fierbe busuioc in apa, iar dimineata fetele se spala pe cap cu aceasta fiertura, ca sa le creasca parul frumos si stralucitor. Ce ramane se toarna la radacina unui par, in speranta ca baietii se vor uita dupa ele, ca dupa un copac inflorit.

In Ziua de Florii se spune ca gospodinele trebuie sa scoata hainele la aer, in curte si sa le scuture de praf, acest lucru simbolizand scuturarea raului si ghinionului. 

Se spune ca asa cum va fi vremea in ziua de Florii asa va fi si de Paste. Aceasta superstitie si-a mai pierdut din popularitate, insa pe vremuri, aceasta zi era folosita de oameni pentru a prevesti cum va fi vremea de Paste. 

Citeste si: Florii 2022. Ce rugaciuni trebuie sa spui in aceasta zi pentru a te feri de necazuri 

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea