Social

Doctoranzii, ramasi si fara slujbe, si cu burse neplatite

De trei luni, tinerii care au devenit in acest an doctoranzi ai universitatilor de stat nu si-au primit bursele. Exista universitati care i-au obligat pe doctoranzi, prin contract, sa renunte la joburile pe care le aveau si sa se bazeze pe bursa.

In momentul in care au intrat la doctorat , tinerii de la Universitatea Bucuresti au fost pusi sa semneze un contract pe trei ani. Se obligau astfel sa nu mai lucreze in alta parte decit la universitate. In schimb, institutia se angaja sa plateasca lunar fiecare doctorand cu o suma cuprinsa intre 3 si 4 milioane de lei in functie de specializarea pe care o urmeaza. Dar acest lucru nu se intimpla. Din luna octombrie, de la inceputul anului universitar, doctoranzii nu au primit nici un leu. Au ramas si fara slujbele pe care le aveau inainte de a deveni doctorazi, si fara bursa promisa de universitate. Mai multi dintre noi am fost obligati sa renuntam la slujbele pe care le aveam... Eu si colegii mei nu am primit nici un ban din cei care ni se cuveneau pe lunile octombrie, noiembrie si decembrie anul acesta. Initial, ni s-au promis burse egale cu salariul de asistent universitar. Am ramas si fara serviciu, si fara burse, spune Andreea B. Presedintele Universitatii Bucuresti, profesorul Ioan Mihailescu, nu contesta acest lucru, insa da vina pe Ministerul Educatiei. Este adevarat ca doctoranzii nu au fost platiti de trei luni. Ne-a venit saptamina trecuta o nota de la Ministerul Educatiei, prin care cuantumul bursei este de 4.900.000 de lei. Le vom da 9 milioane de lei pe cele trei luni. Dar nu cred ca au fost obligati prin contract sa renunte la slujbele pe care le aveau, se scuza Mihailescu.

La Timisoara, doctoranzii nu au contract, nu iau bani

Doctoranzii sustin ca au incercat sa ceara explicatii de la conducerea universitatii, dar ni se spune ca inca nu se stie care este statutul nostru. Domniile lor, avind salarii lunare de peste 50 de milioane de lei vechi, nu par a fi deloc afectati de situatia noastra disperata.

La Universitatea de Vest din Timisoara, doctoranzii nu primesc bani pe motiv ca nu au semnat deocamdata contractele cu institutia, desi au trecut aproape trei luni de cind au fost admisi. Trebuie sa elaboram un regulament si dupa aceea sa facem contractele pe care sa le semnam cu doctoranzii. Nu le-am dat banii pentru ca nu au semnat contractele, spune Ioan Mihai, rectorul Universitatii de Vest.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea