Social

Dincolo de cifrele bucuriei

Refrenul public, postelectoral, este dedicat succesului in alegeri. PSD trambiteaza peste tot ca a castigat, PD se bate cu pumnul in piept de fericire ca a luat mai mult decat a avut vreodata, iar PNL se considera un partid care si-a valorificat gloria guvernarii.
 
 Toate formatiunile politice sunt incantate de votul romanilor si trec sub tacere insatisfactiile care le macina dupa acest vot al localelor. Partidul Democrat-Liberal a crezut tot timpul ca va reusi sa aiba un scor care sa-l distanteze de principalul adversar, PSD. Acum, cand securea Bucurestiului sta deasupra lui Vasile Blaga, pedelistii privesc cu ingrijorare spre un viitor care i-ar putea tine pe margine inca patru ani. Victoria lor in locale risca sa ramana doar una de palmares, fara a putea fi transformata in putere efectiva.

Ceea ce-i mai trist pentru ei este ca electoratul le-a mai taiat din avant si i-a obligat sa negocieze cu alte partide.

Pentru un partid a carui aroganta crestea de la o ora la alta, decizia electoratului nu este una tocmai usoara. Obsesia guvernarii de unul singur ramane pentru PD-L un obiectiv indepartat. Partidul National Liberal a sperat ca va deveni macar un partid urban, in sensul ca va putea pune mana pe cateva orase mari care sa-l confirme ca optiune a clasei de mijloc.

Nu a fost sa fie asa, iar scorul bucurestean a reprezentat cea mai grea lovitura, pentru ca, in Capitala, patura mijlocie este, deocamdata, cea mai numeroasa. Cel mai rau pentru PNL este ca ramane, in continuare, un partid-anexa. Imaginea sa este cea a unei formatiuni obligate sa se asocieze cu alte partide. Alaturarea cu PSD ii poate produce pe termen lung o deteriorare a identitatii doctrinare, in conditiile in care electoratul liberal este, probabil, singurul care voteaza ideologic.

Partidul Social Democrat a visat sa imparta tara cat mai putin cu PD-L, stiut fiind ca forta sa a fost intotdeauna mai mult in teritoriu decat la centru. Rezultatul convenabil nu aduce insa linistea in partid. Victoria din tara imparte din nou PSD in doua. Succesul din locale nu este al lui Geoana, este al echipei Mitrea, care afirma acest lucru ori de cate ori are ocazia. Pe de alta parte, Marian Vanghelie isi delimiteaza teritoriul, in mod precis, interzicandu-i lui Miron Mitrea sa se amestece in problemele dambovitene.

 La randul lor, Miron Mitrea si echipa sunt nemultumiti ca toti consilierii de la Bucuresti sunt oamenii lui Vanghelie si nu se poate conta pe ei in lupta politica a partidului. Cam asa stau lucrurile prin partide, dincolo de declaratiile bombastice. Un lucru e cert. Electoratul impinge partidele sa discute intre ele si sa colaboreze, nu sa isi duca propriile razboaie in transeele administratiei.
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea