Social

#anvelopemontare anvelope #anvelope iarna #anvelope

De ce sa ne montam anvelope de iarna?

Odata cu primele zapezi vor veni si controalele la anvelope: cine nu are anvelope de iarna echipate poate fi amendat drastic, cu pana la 2 100 de lei si poate risca suspendarea talonului. Circularea cu anvelope de vara pe timp de iarna inca se practica in Romania, multi soferi crezand ca anvelopele de iarna sunt doar o obligatie si nu aduc nicio performanta in plus – lucru evident fals.

 

Din punct de vedere tehnologic, anvelopele de iarna prezinta caracteristici ce le ajuta sa ruleze cu eficienta ridicata in timpul sezonului respectiv. Anual in marile centre ale lumii se realizeaza teste pe anvelope de iarna, simulandu-se situatii cat mai reale de drum, pentru a verifica performantele acestora. Pentru aceste anvelope, exista 3 aspecte principale ce permit rularea eficienta si sigura pe timp de iarna:

Materialul din care sunt fabricate

Anvelopele de iarna contin 80% cauciuc natural, material care le ajuta sa devina mult mai flexibile decat cele de vara, care devin rigide cand temperatura scade sub 7 grade Celsius. Iarna, la temperaturi joase si pe drumuri dificile, o anvelopa mai flexibila va asigura si tractiune sporita automobilului.

Aspectul benzii de rulare

Numeroasele blocuri de cauciuc si canelurile adanci prezente pe banda de rulare a anvelopelor de iarna le confera un aspect 'agresiv', specific. Acestea au rolul de a acapara zapada si a o utiliza ca element de crestere al aderentei la drumuri inzapezite.

Aceste aspecte confera autoturismelor echipate cu anvelope de iarna aderenta mult imbunatatita, manevrabilitate sporita, ajutand astfel la cresterea considerabila a gradulului de siguranta de pe drumurile dificile de iarna.

Striatiile de pe banda de rulare

Element specific tuturor anvelopelor de iarna si a unor anvelope all season, striatiile au un rol esential in mentinerea performantelor pe carosabile de iarna. Striatiile sunt prezente pentru a putea ajuta la evitarea fenomenului de acvaplanare, eliminand apa si noroiul dintre anvelopa si carosabil, mentinand astfel tractiunea la niveluri ridicate si reducand cu mult distantele de franare in special pe drumuri inzapezite.

Pentru soferii ce tind sa circule in zonele mai temperate ale Romaniei (mentionam orase precum Bucuresti, Constanta, Timisoara), mentionam ca alternativa pentru sezonul de iarna montarea de anvelope all season. Masinile echipate cu anvelope all season vor avea performante bune atat pe timpul sezonului de vara cat si pe timpul sezonului de iarna, fiind in acelasi timp si regulamentare din punct de vedere legal.

Desi puteti circula cu incredere si siguranta pe timp de iarna cu anvelope all season, este recomandat sa evitati parcugerea multor kilometri, evitarea drumurilor foarte dificile si a temperaturilor foarte scazute. Daca intentionati sa rulati in conditii severe de iarna, cu temperaturi scazute si zapezi inalte, atunci recomandam insistent montarea de anvelope de iarna.

Oricat de performant ar fi automobilul dvs sau anvelopele cu care acesta este echipat, drumurile de iarna vor ramane mereu un impediment pentru toti soferii. Pentru a va putea pregati mai bine pentru sezonul de iarna, va oferim cateva sfaturi generale:

  • Nu conduceti cu viteze ridicate, chiar daca drumurile nu par dificile; temperaturile scazute pot afecta sofatul la fel de mult.
  • Montati-va anvelope de iarna sau anvelope all season pentru a circula in siguranta si legalitate pe timpul iernii.
  • Montarea unui set intreg de patru anvelope de iarna este de asemenea un mod de a creste tractiunea avuta pe carosabil de iarna; desi inca exista multi soferi care monteaza doar doua anvelope de iarna pe puntea de tractiune, acest lucru poate cauza probleme serioase.
  • Anvelopele resapate si cele second-hand nu trebuie luate in considerare deoarece de multe ori acestea sunt de calitate indoielnica, iar defectiunile avute in general pot cauza probleme in trafic.
  • Pentru a prelungi durata de viata a anvelopelor de iarna, depozitati-le intr-un mod cat mai corespunzator (temperatura constanta, spatiu interior ferit de lumina soarelui).
  • Verificati starea anvelopelor dar si a consumabilelor necesare masinii (ulei, antigel, lichid de curatat parbrizul, becuri, etc).

Pentru a va achizitiona anvelope de iarna si anvelope all season performante si accesibile, vizitati AnveloSHOP.ro si AnvelopeMAG.ro. Va prezentam cateva dintre anvelopele pe care vi le recomandam pentru sezonul acesta de iarna.

Goodyear UltraGrip Performance Gen-1

Ultima noutate in materie de anvelope de iarna propusa de cei de la Goodyear este modelul UtraGrip Performance Gen-1, proiectat in centrele de dezvoltare din Franta si lansat chiar in toamna acestui an. Acest profil a aratat rezultate excelente la toate testele la care a fost supus, in mod special in ceea ce priveste distanta redusa de franare.

Hankook Winter I*Cept RS2 W452

Producatorul coreean propune pentru sezonul de iarna 2015/2016 modelul W452 Winter I*Cept RS2, model ce inoveaza atat prin designul benzii de rulare ce confera tractiune si distante de franare imbunatatite, cat si prin faptul ca este o anvelopa ca ajuta foarte mult la economisirea de carburant.

Michelin CrossClimate

Daca doriti sa economisiti timp si bani cu montarea a doua seturi de anvelope diferite, va recomandam sa va echipati automobilul cu un set de anvelope all season Crossclimate de la Michelin. Banda de rulare unica, sub forma literei 'V' si compusii speciali de cauciuc din care acestea sunt compuse va permit sa rulati in siguranta si legalitate pe tot timpul anului.

Consultati oferta completa de anvelope de iarna la AnveloSHOP SI AnvelopeMAG, accesand www.anveloshop.ro respectiv www.anvelopemag.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea