Social

De ce nu va castiga PSD

Analiza despre votul castigator al social democratilor din toamna poate fi contracarata cu argumentele, neluate in calcul , ale votului de status .
 
PSD-ul nu va castiga la toamna deoarece exista o logica a alegerilor locale si o alta a alegerilor generale. Asta chiar si la sate. Cunosc comune din Banat unde au castigat deja al doilea si al treilea mandat primari si consilieri social democrati la locale si la generale a invins dreapta.

Ceea ce nu ia in calcul analiza variantei invingatoare a social democratilor este logica votului de status in mediile rurale conservatoare. Cu aceasta logica s-a confruntat inainte de 1996 Emil Constantinescu, caruia o maicuta de la sat i-a promis ca-l va vota cand va fi presedinte. Votul de status este un vot cu puterea.


Or, la putere in Romania profunda sunt doi oameni: Basescu si Tariceanu.

Aici s-ar putea incurca multe din socotelile social democratilor, iar un discurs belicos antisistem poate diminua audienta pesedista la sate. Votul de status este intotdeauna sedus de autoritate si deranjat de opozitie. Martirizarea autoritatii este de-a dreptul catastrofala din perspectiva acestui vot. Este adevarat ca PSD are autoritati locale primari sau presedinti de Consilii Locale, dar acestia nu au puterea centrului.

Votul de status este conservator: faptul ca in comuna vin oamenii presedintelui sau ai premierului este mult mai important, ca simbolica a puterii, decat oamenii presedintelui de judet sau ai primarului. O baie de multime, o strangere de mana, o aparitie chiar si meteorica a puterii sunt mult mai atragatoare pentru votul de status decat furia opozitiei. Aceasta poate prinde la oras, dar aici social democratii au probleme de alta factura.

Asadar, dreapta aflata la putere nu are altceva de facut decat sa bata sate si comune cu totemul izbavitor guvernamental sau al presedintiei de-a dreapta candidatilor uninominali. Votul de status se castiga prin seductia autoritatii, a centralismului si a paternalismului prezidential si guvernamental. Nu prin vorbe, ci prin simpla prezenta fizica - intruparea omeneasca a autoritatii pe formula a venit vladica la opinca.

PSD are, in viziunea mea, o singura sansa sigura de castig, dar pentru ca aceasta sa se realizeze cu adevarat e nevoie ca si Dinu Patriciu sa vrea!
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea