Social

#aparat aer conditionat #aer conditionat

De ce este important sa cureti aparatul de aer conditionat si cum sa o faci

Primele zile de caldura de vara coincid aproape intotdeauna cu prima pornire a aparatului de aer conditionat. Cu toate acestea, dupa cateva luni de neutilizare, acesta s-ar putea sa nu iti ofere performanta maxima deoarece trebuie curatat temeinic inainte de a fi pus in functiune.

In caz contrar, pe langa faptul ca s-ar putea sa nu iti ofere chiar performanta la care te astepti, te pui in pericol deoarece aerul pe care acesta il scoate ar putea fi daunator sanatatii tale.

De ce sa cureti aparatul de aer conditionat

Cand aerul rece care iese din aparatul de aer conditionat se intalneste cu aerul mai cald din jurul acestuia, se poate forma condens, care, combinat cu particulele de praf din interiorul aparatului de aer conditionat, formeaza mediul ideal pentru cresterea mucegaiului. Un aparat de aer conditionat poate avea un efect negativ asupra calitatii aerului deoarece, odata ce mucegaiul s-a instalat, incepe sa produca spori microscopici si toxine, care sunt apoi expulzati si raspanditi in intreaga camera. Respiratia intr-un mediu in care acesti spori sunt prezenti in aer poate duce la probleme respiratorii. Mentinerea curata a unitatii de aer conditionat contribuie, de asemenea, la functionarea eficienta, la o calitate mai buna a racirii si la o viata mai lunga a  aparatului. De altfel, daca este pus in conditii de functionare cat mai bine posibil, este mai putin probabil sa fie necesare interventii de intretinere si acest lucru ii prelungeste durata de viata si reduce costurile.

Cum sa cureti aparatul de aer conditionat

Pentru a preveni cat mai mult posibil acumularea murdariei si bacteriilor in aparatul de aer conditionat, este esential sa ai grija de aparat lunar, cu o curatare usoara, dar constanta. Acest lucru poate preveni cresterea mucegaiului in unitatea de aer conditionat, poate ajuta la mentinerea eficientei acesteia si poate face curatarea in profunzime mai usoara atunci cand este timpul sa o faci. Pentru a iti curata aparatul de aer conditionat, deconecteaza unitatea si scoate filtrul, verificand brosura de instructiuni pentru modalitati de a face acest lucru fara a-l deteriora. Grila frontala de obicei se desprinde sau se desurubeaza si acest lucru permite accesul in interior. Al doilea pas este spalarea filtrului. Inainte de a continua, consulta manualul si urmeaza instructiunile, pentru a evita efectuarea unor actiuni necorespunzatoare care ar putea compromite functionarea aparatului. In general, se recomanda spalarea filtrului cu o perie sau o carpa inmuiata in apa cu sapun sau un detergent bland. Daca filtrul nu este lavabil, aspira-l cu atentie cu un aspirator prevazut cu perii delicate. Filtrul trebuie schimbat din cand in cand, asa ca in aceasta etapa este util sa verifici timpii de inlocuire in manualul de instructiuni. Odata spalat, filtrul trebuie lasat sa se usuce daca este posibil la soare. Inainte de a-l pune inapoi la locul sau, asigura-te ca este complet uscat, deoarece un filtru umed din unitate poate incuraja cresterea mucegaiului.

In timp ce filtrul se usuca, poti avea grija de interiorul unitatii, aspirand cu atentie fiecare colt cu un aspirator, acordand o atentie deosebita aripioarelor, lamelor subtiri de metal care se desfasoara de-a lungul exteriorului unitatii. Pulverizeaza apoi interiorul cu o solutie de igienizare specifica pentru aparatele de aer conditionat, utila pentru descompunerea particulelor acumulate. Lasa sa stea aproximativ 5 - 10 minute, apoi sterge cu o carpa din microfibra si lasa interiorul sa se usuce complet. Pune filtrul la loc si inchide unitatea. In acest moment, aparatul de aer conditionat este gata de utilizare.

Cum sa cureti in profunzime aparatul de aer conditionat

Chiar daca iti amintesti sa efectuezi o curatare de intretinere, praful si murdaria se pot acumula in aparatul de aer conditionat si pot fi eliberate in aer la prima pornire. Din acest motiv, este recomandat sa faci o curatare in profunzime o data sau de doua ori pe an, pentru a tine situatia sub control si a reduce semnificativ riscurile pentru sanatate. Daca este posibil, deconecteaza unitatea si scoate-o din pozitie, si altfel incearca sa cureti temeinic toate colturile ascunse care sunt trecute cu vederea in timpul curatarii obisnuite. In timp ce in cursul unei curatari usoare poate fi suficienta curatarea filtrului, in acest caz acesta trebuie indepartat si inlocuit. De asemenea, gratarul trebuie indepartat si curatat. Odata detasat, pulverizeaza pe acesta o solutie speciala de curatare, care poate fi achizitionata din anumite magazine de profil sau online. Lasa-l sa se odihneasca aproximativ 5 - 10 minute inainte de a-l curata cu o carpa din microfibra. Cand faci acest lucru, utilizeaza o perie mica pentru a curata zonele greu accesibile si aspira interiorul aparatului cu un aspirator, asa cum faci in timpul curatarii lunare. Pentru a curata partile interne, pulverizeaza detergentul pentru gratar in interiorul unitatii, pe serpentinele condensatorului si in tava de scurgere, lasa-l sa stea aproximativ 5 - 10 minute, apoi indeparteaza usor cu o carpa din microfibra. Cand toate piesele interne sunt curate si uscate, pune-le inapoi la locul lor, inlocuind si celelalte parti pe langa filtru daca instructiunile din manualul de utilizare indica acest lucru. De asemenea, exteriorul unitatii trebuie spalat in acelasi mod in care ai curatat interiorul. Pune aparatul de aer conditionat inapoi in statia sa si conecteaza-l pentru a fi gata de utilizare.

Functia de autocuratare

In cazul in care simti ca este momentul sa schimbi aparatul de aer conditionat, ai putea sa te uiti dupa unul care are si functia de autocuratare. Aparatele moderne iti permit sa economisesti timp prin aceasta inovatie. Functia de autocuratare la aparatele de aer conditionat este o caracteristica care permite aparatului sa curete automat filtrul de praf si bacterii, eliminand astfel nevoia de a-l curata manual. Autocuratarea este o caracteristica importanta pentru aparatele de aer conditionat, deoarece ajuta la mentinerea unui mediu sanatos in casa. In plus fata de eliminarea prafului si a bacteriilor, autocuratarea poate ajuta si la reducerea consumului de energie al aparatului de aer conditionat, permitandu-i sa functioneze mai eficient. Alte beneficii ale autocuratarii includ: reduce necesitatea curatarii manuale a filtrelor, economisind timp si efort, pastreaza performanta optima a aparatului de aer conditionat, asigurand o racire eficienta si o durata de viata mai lunga, elimina mirosurile neplacute si previne aparitia mucegaiului in sistemul de aer conditionat, asigura un mediu mai sanatos prin reducerea alergenilor si a altor particule din aer. Totusi, este important sa verifici manual starea filtrelor de aer din aparatul de aer conditionat periodic, chiar daca acesta are functia de autocuratare. In cazul in care filtrul este murdar sau deteriorat, ar trebui inlocuit cat mai curand posibil pentru a preveni probleme mai grave cu aparatul de aer conditionat si pentru a mentine o calitate buna a aerului din interiorul incaperii.

Astfel, este important sa cureti aparatul de aer conditionat pentru a asigura o functionare eficienta si sigura a acestuia. Depunerile de praf, murdarie sau bacteriile pot afecta calitatea aerului si pot duce la aparitia unor mirosuri neplacute sau chiar la aparitia unor probleme de sanatate. In plus, un aparat curat va consuma mai putina energie si va avea o durata de viata mai lunga.

Sursa foto: Max Rahubovskiy, www.itgalaxy.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea