Social

Cum se negociau spagile in numele lui Nastase

O inregistrare audio detinuta de Cotidianul arata cum se negocia o mita uriasa intre un demnitar din guvernul Nastase si directorul unei firme, amenintat ca i se inchide afacerea. 95 la suta din bani ar fi mers la premier, restul la subordonatii sai.

Inregistrarea audio, care a ajuns si in posesia DNA, are o durata de aproape 27 de minute si reda o conversatie intre Liana Iacob, secretar de stat in perioada 2001-2002 in guvernul Nastase, si Marco Maximilian Katz, director al firmei EDF, care opera la acea vreme magazinele duty-free din Aeroportul Otopeni .

Discutia dintre cei doi a avut loc acasa la Liana Iacob, dupa ce Sorin Tesu, fost sef de cabinet al premierului PSD, se intalnise cu Rick Weil, patronul EDF, in parcarea hotelului Hilton din Bucuresti si-i ceruse (atat conform lui Weil, cat si Lianei Iacob, asa cum demonstreaza si inregistrarea) o mita de 2,5 milioane de dolari in schimbul pastrarii contractului de exploatare a magazinelor duty-free din Aeroportul Otopeni.

Dupa un schimb de amabilitati intre cei doi si discutii de complezenta despre Casa Lianei Iacob, despre amenajarea acesteia, despre cainii secretarului de stat, discutia trece intr-un registru „de afaceri“.

Vorbeste Liana Iacob: „Nu stiu de ce ati vrut dumneavoastra sa stam de vorba, dar eu stiu de ce ati vrut. Eu, pana la urma, eu, eu am inteles, am auzit ca ati fost supusi la niste presiuni mari, dar, si ati fost supusi la niste presiuni foarte mari, am inteles, din partea diversilor acesti golani, ca altfel nu pot sa le spun, ca eu stiu ca-s niste golani. Acesti domni nu au avut nici un mandat. N-au avut nici unul. Insa eu m-am lamurit despre ce e vorba“.

Pana aici, s-ar putea crede ca Liana Iacob nu vrea decat sa indrepte lucrurile, adica sa negocieze o impacare cu reprezentantii EDF, dupa ce acestia fusesera „supusi la niste presiuni foarte mari“. Adica li se ceruse spaga. De catre „niste golani“. Dar cine sunt golanii?

Ne lamureste tot Liana Iacob: „Mi-am dat seama de la Tesu, care a pierdut, cum sa zic, teren. Am sa vorbesc foarte direct cu dumneavoastra: el a vrut sa ia el banii. Singur. El cu prietenii lui se gandise la un sistem si eu sunt innebunita sa vad omul cum va santajeaza“.

Cu alte cuvinte, chestiunea s-a lamurit: o secretara de stat in guvernul Nastase afirma despre seful de cabinet al aceluiasi premier ca ar fi incercat un santaj de 2,5 milioane de dolari. Chestiune cu care Liana Iacob nu era de acord. Nu, ea avea cu totul alt plan.

Iata pasajul relevant, rostit de Iacob: „Aaa… si am ajuns aseara tarziu, m-am dus… am fost la Guvern, era sedinta de guvern si am avut cu el (cu Sorin Tesu - n.r.) o discutie si l-am rugat sa nu se mai bage in chestia asta. Si i-am spus: «Bun, ma lasi pe mine sa rezolv treaba? Eu iti promit ca o sa-ti dau si tie bani, dar nu asa cum vrei tu sa faci. Banii se duc la premier in proportie de 95% si din alea cinci iti dau si tie aia cinci.

Dar nu se poate cum vrei tu, cu chestii d-astea». «Nu, ca stiti, ca nu vor sa dea banii, nu vor sa dea». Si l-am rugat sa ma lase s-o rezolv eu treaba, sa nu se mai bage in nici un fel in chestiunea asta“.

De fapt, chestiunea care o rodea pe Liana Iacob nu era ca Tesu ceruse o spaga imensa, ci ca mita s-ar fi dus doar la Tesu. Cand, de fapt, „normal“ ar fi fost ca aproape toata suma (95%) sa se duca la „premier“. Si o spunea un secretar de stat al guvernului Nastase, nicaieri in alta parte decat in Palatul Victoria, dupa o sedinta de guvern.

Si asta nu a fost tot: Liana Iacob a intarit inca de cateva ori ca cererea de mita a lui Tesu a existat: „Si Sorin stie chestia asta si, vazand ca dumneavoastra rezistati eroic la toate chestiile astea, aseara a acceptat. Si am spus: «Nu mai vreau sa te bagi de nici un fel. Imi garantezi ca nimeni nu mai da nici un telefon si eu iti promit tie ca vin si-ti spun cati bani se dau si ziua in care ma duc la sefu’ si ii dau… nu? Si tu primesti de la mine, pentru ca nu se poate altfel».

Continuarea in Cotidianul


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea