Social

#vacanta #credit #card #banca.

Cum sa utilizezi cardul in vacanta fara a avea probleme

Romani care doresc sa utilizeze cardurile de debit sau de credit in vacanta de vara este bine sa stie cateva reguli elementare pentru a se feri de situatii neplacute cum ar fi furturile sau costurile prea mari.

Ca o prima masura in acest sens, specialistii recomanda plata cumparaturilor cu cardul, pe perioada vacantei, cu precizarea ca la ATM, retragerea de numerar se taxeaza scump la alte banci, decat cea emitenta, potrivit Gandul.

Potrivit aceleasi surse, Banca Comerciala Romana a lansat un ghid de utilizare a cardurilor pentru vacanta. Acesta este valabil si pentru posesorii de carduri emise de alte banci, insa cu mici modificari, in mod special in ceea ce priveste cardurile de credit.

Acum doi ani, romani apelau la acest gen de imprumuturi pentru concedii. Insa, de cand cu aceasta criza financiara, prefera sa faca aceste carduri de credit pentru renovarea locuintelor sau diferite urgente.

"Acum, scopul principal pentru care se face un card de credit este finantarea unor lucrari de renovare in locuinta, urmat de diferite urgente - bani pentru notar sau probleme de sanatate, in timp ce vacanta este abia pe locul al treilea", a declarat Liviu Andrei , directorul brokerului de credite Alliance Finance Broker, pentru cotidianul Gandul

Sfaturi de urmat pentru a evita problemele cu cardurile de credit in vacanta:

• Extrage bani de la bancomatele propriei banci prin intermediul cardului de debit deoarece este mai ieftin. De exemplu, daca ai card la la BRD, comisionul de retragere in lei este de 0,1%-0,2% ( aproximativ 0,2 lei) in timp ce, daca extragi de la alte banci, acesta este de 0,5% plus 2,5 lei (1% plus 3,5 lei).

• Foloseste-te de in ceea ce priveste platile la comercianti, deoarece nu se percepe niciun comision. Ai grija insa, daca vrei sa achiti cumparaturile in euro cu cardul in lei, banca va percepe un comision aferent tranzactiei valutare.

• In momentul introducerii codului PIN la bancomat, acopera tastatura pentru a evita astfel problemele de frauda.

• Daca vrei sa schimbi bani intr-o alta valuta, evita casele de schimb obscure, care nu prezinta siguranta deoarece poti avea pierderi cauzate de comisioanele ascunse. Cea mai buna solutie ar fi sa apelezi la banci atunci cand vrei sa faci astfel de tranzactii.

• Daca pleci in vacanta cu banii de pe cardul de credit este bine sa stii ca nu platesti nicio dobanda pentru banii imprumutati daca ii pui inapoi pana la terminarea perioadei de gratie care este de cel mult 60 de zile.

• Daca esti mai cheltuitor din fire, tine cont de faptul ca fiecare banca are o limita zilnica de retragere de numerar. Astfel, daca ai cardul la BCR de exemplu, poti extrage de la bancomat maxim 3.000 de lei pe zi, in timp ce de la UniCredit Tiriac poti lua 4.000 lei zilnic iar de la Banca Transilvania , 9.000 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea