Social

#adapost antiaerian # adapost pentru razboi # cum te pregatesti in caz de razboi # pregatiri razboi #razboi

Cum sa te pregatesti in caz de razboi. De ce lucruri ai nevoie si cum trebuie sa actionezi

Tot mai multe persoane se tem de posibilitatea izbucnirii unui razboi, avand in vedere tensiunile din ultima perioada. Sa speram ca traim intr-o lume mai buna decat in urma cu 100 de ani si ca oamenii nu mai considera ca este necesar sa se ajunga la acest lucru. Insa, nu se stie niciodata ce se va intampla. Ori daca un posibil razboi ne va afecta si pe noi.

Prin urmare este indicat sa stim ce trebuie sa facem si cum sa ne protejam in situatia in care se ajunge la cel mai negru scenariu.

In functie de cat de grav este un atac, nivelul de penurie poate fi mai mare sau mai mic, dar ideea de baza este ca primul lucru pe care vei dori sa il faci este sa te asigurati ca aveti acces la adapost, apa si hrana (in aceasta ordine de prioritate, asa cum dicteaza regulile de supravietuire in cazuri extreme).

1. Adapostul, primul lucru de care trebuie sa te interesezi

In cazul unui razboi, un adapost nu inseamna sa ai un acoperis deasupra capului. In termeni de supravietuire, intr-o astfel de situatie, adapostul inseamna doua lucruri: fie un loc sigur, unde esti protejat indiferent ce se intampla (adaposturile create in acest scop), fie mutarea intr-o casa, departe de marile orase.

Desigur, nu toata lumea are o casa la tara, insa poate cunosti pe cineva care are (o ruda, un bun prieten, etc.). In acest caz, purtati o discutie cu acestia pentru a afla daca si familia ta se poate refugia acolo, in cazul unei invazii.

Iar daca locuiesi in unul dintre marile orase ale tarii, este important sa stii din timp care sunt locurile in care te poti adaposti. De exemplu, in Bucuresti exista aproximativ 4.000 de adaposturi antiatomice si antiaeriene. Putini stiu insa care sunt, cum si cand este necesar sa fie utilizate.  

„Aproape o mie dintre buncare sunt in blocurile bucurestene. Adeseori, nici macar locatarii nu stiu ce se gaseste la subsolul blocului lor. Multi folosesc aceste spatii drept camere de servicii, isi intind rufele, amenajeaza spatii comune de relaxare sau pur si simplu il lasa drept spatiul pentru inundatii, mucegai si sobolani. Nu exista controale, nu exista fonduri speciale, nu exista interes”, a explicat Marius Marinache, specialist in protectie civila, pentru 9am.ro.

Prin urmare, intereseaza-te daca subsolul blocului tau este un adapost antiaerian si mai ales daca poate fi folosit in acest scop in cazul unei urgente.

Cum sa te pregatesti daca nu locuiesti in marile orase

Daca nu locuiesti in marile orase, sau locuiesti la tara, luptele nu te vor afecta. Insa, poti ramane fara curent sau fara apa. Prin urmare, daca stai la casa si ai incalzire cu lemne sau peleti, aprovizioneaza-te cu suficient combustibil cat sa-ti ajunga pana la primavara. Iar daca stai la bloc sau depinzi de reteaua de termoficare ori de gaze sau curent pentru incalzire, achizitioneaza o folie izoterma de supravietuire pentru fiecare membru al familiei. Este mai putin de 10 lei si poate face diferenta intre viata si moarte in zilele geroase de iarna.

2. Asigura-ti o provizie de apa potabila

Este important sa ai provizii de apa potabila pentru intreaga familie. Acestea te vor ajuta sa supravietuiesti celor mai grele conditii. Nu uita ca apa este mai importanta decat mancarea, in acest caz. Fara apa, un om poate supravietui 3 zile, in schimb, fara mancare, se poate supravietui si 40 de zile.

3. Fa-ti provizii de mancare

Un razboi are o multime de consecinte, dar una dintre primele si cele mai importante, o constituie lipsa accesului la alimente si alte produse necesare traiului de zi cu zi. Prin urmare, fa-ti resurse de produse neperisabile. Cumpara conserve, biscuiti sarati (care sa inlocuiasca painea) si orice produse care nu necesita gatire si rezista mult in timp. Ia in calcul faptul ca este posibil sa ramai fara gaze si sa nu poti gati. De asemenea, este bine sa ai in casa faina, ulei, malai, zahar, sare, orez si alte cereale, pe care sa le poti prepara in cazul in care nu vei mai avea acces la alte alimente, dar vei avea gaze sau folosesti butelia (in cazul in care stai la curte). Trebuie sa ai suficiente pentru a te putea descurca in timpul invaziei, dar si o perioada dupa trecerea acestora, pana cand se va relua comertul.

ATENTIE! Nu te baza pe alimentele congelate, deoarece in cazul unei pene de curent majore, vei ramane rapid fara acestea. Daca vrei sa ai legume la dispozitie, cumpara-le sub forma de conserve.

4. Pregateste-ti o trusa de prim ajutor si una de urgenta

Este important ca in momentul in care incepe o invazie sa ai totul pregatit si sa nu stai sa faci “bagajele”. In acest moment, fiecare secunda conteaza. Prin urmare, este important sa te pregatesti din timp.

In primul rand vei avea nevoie de un rucsac incapator, pentru fiecare membru al familiei. In acestea trebuie sa adaugati toate cele necesare supravietuirii: apa, mancare, medicamente (daca este cazul), trusa de prim ajutor, produse de igiena, etc.  

Ce trebuie sa cuprinda trusa de urgenta

  • Filtre de apa.
  • Conserve (de preferat cu cheita, daca nu, asigura-te ca ai si un desfacator).
  • Batoane proteice (rezista mult si iti ofera energie si satietate).
  • Un briceag multifunctional, de calitate.
  • Apa potabila.
  • Multivitamine (mai ales daca ai copii, dar ideal este sa le ai pentru toata familia, deoarece alimentele proaspete vor lipsi pentru o perioada lunga din menul zilnic).
  • Produse de ingrijire (dezinfectant de maini, tampoane, servetele umede, scutece pentru copii)
  • Lanterna si baterii + baterii de rezerva (ai grija insa sa nu lasi bateriile in lanterna, pentru a evita scurgeri ce pot duce la deteriorarea lanternei. Nu vrei sa ramai fara lumina in cel mai critic moment).
  • Formula de lapte, daca ai copil mic, care este inca alaptat.
  • Lapte praf, normal, pentru copii mai mari. Este util si pentu adulti, deoarece este o sursa de calciu, vitamine si proteine.
  • Trusa medicala (aceasta trebuie sa cuprinda: alcool medicinal, iod, bandaje, plasturi, termometru, analgezice, antitermice).
  • Medicamente (pentru cel putin 15 zile) pentru cei care sunt sub tratament.
  • Bricheta si/sau chibrituri clasice.
  • patura, pentru zilele friguroase.
  • Radio portabil (este important sa asculti ultimele stiri)
  • Cel putin trei seturi de baterii pentru lanterna, radio si alte resurse pe care le iei cu tine).
  • Masca de gaze.
  • Pahare, farfurii si tacamuri de unica folosinta.

Langa trusele de urgenta este important sa ai pregatite haine confortabile si calduroase, dar si incaltaminte confortabila, pe care sa le imbraci de urgenta inainte de a fugi din casa.

5. Stabileste un plan de urgenta pentru familie

Este posibil ca familia sa nu fie impreuna atunci cand se produce un dezastru. Prin urmare, este important sa stiti cum va puteti contacta unii pe altii, mai ales daca internetul si caile de comunicatii nu vor functiona. 

Cum sa reactionezi in cazul unei explozii nucleare

O explozie nucleara ar putea avea loc fara un avertisment indelungat. Prin urmare, cel mai bine este sa fii pregatit, pentru a sti cum trebuie sa reactionezi.

Este important sa ai mereu la indemana o lista cu adaposturi de siguranta, sau sa te interesezi care sunt acestea. Si metroul poate fi o alternativa in cazul unei explozii nucleare. De asemeena, daca esti in interiorul unei locuinte, sau al unei cladiri de birouri, stai intr-o zona sigura, departe de ferestre.

In cazul in care atacul este anuntat este important sa te adapostesti cat mai repede pozibil sub pamant si sa ramai acolo pana cand este sigur sa te reintorci la suprafata. De aceea este important sa ai la tine un radio portabil.

Daca acest lucru nu este posibil, gaseste orice cladire, de preferinta construita din caramida sau beton, si intra inauntru pentru a evita orice material radioactiv de afara. Galeriile subterane ale metroului sunt o solutie in acest caz. Este indicat sa stai cat mai mult ascuns in subteran pentru a nu intra in contact cu materialul radioactiv de afara. Este important sa ramai in subteran sau in cladirea in care esti adapostit pentru el putin 24 de ore.

Ce trebuie sa faci daca esti surprins afara in timpul unei explozii nucleare?

Nu privi, sub nicio forma, care expozie. Lumina puternica poate duce la orbire.

Daca explozia nucleara te surpinde afara, intinde-te imediat la pamant si acopera-ti capul cu mainile. Daca explozia are loc la distanta poate dura pana la 30 de secunde, sau mai mult, pana cand suflul acesteia te va lovi. 

Daca suflul te-a surprins afara, dezbraca-te cat mai repede posibil de haine si spala-te pentru a elimina materialul radioactiv care s-ar fi putut depune pe corp. Daca este posibil, fa un dus cu multa apa si sapun pentru a ajuta la eliminarea contaminarii radioactive. Ai grija insa sa nu te freci si sa nu iti zgarii pielea. 

ATENTIE! Nu folosi balsam de par deoarece acesta va “lega” materialul radioactiv de par, impiedicandu-l sa se clateasca. Pentru par foloseste doar sampon sau sapun.

Adaposteste-te de ploaie! Chiar daca explozia a avut loc la departare, este important sa te adapostesti de ploaie. Norocul radioactiv de poate raspandi la sute de kilometri departare, iar o ploaie banala se poate transforma intr-o ploaie radioactiva. Prin urmare, daca sunt nori, nu iesi pe strada ci stai la adapost intr-o cladire bine izolata de intemperii. Nu uita ca radiatiile nu pot fi vazute, mirosite sau detectate de simturile umane. Prin urmare, singurul lucru pe care-l poti face este sa te adapostesti.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea