Social

#articulatii sanatoase #articulatii

Cum ne mentinem articulatiile sanatoase in functie de varsta?

Ce relatie ai cu articulatiile tale? Sunt de incredere sau a cam inceput sa scartaie treaba?

Pana sa ajungem la raspunsuri din categoria celor in care stiti ca va ploua in urmatoarea zi pentru ca pe bunica o dor genunchii sau incheieturile mainilor, haideti sa vedem ce sunt articulatiile.

 

Articulatiile sunt “seturi” de elemente: tesut fibros si sau cartilaj, ligamente, capsule, membrane, care au rolul de a tine impreuna doua sau mai multe oase. Corpul uman are aproximativ 360 de articulatii care fac legaturile pentru cele 206 oase din care suntem formati. 86 din aceste articulatii sunt numai la nivelul craniului plus 6 la nivelul gatului. La fiecare membru superior avem cate 36 de articulatii, iar la membrele inferioare cate 31 de articulatii.

Fara articulatii miscarea nu ar fi posibila, ele fiind responsabile de flexibilitatea scheletului. In functie de zona din schelet in care sunt localizate articulatiile sunt:

  • Sinoviale: articulatiile umarului, cotului, incheieturii mainii, genunchiului, soldului, gleznei;
  • Semi-mobile: articulatiile de la nivelul coloanei vertebrale
  • Fixe: articulatiile de la nivelul craniului, pelvisului.

Articulatiile sunt esentiale in efectuarea oricarei miscari pe care vrem sa o intreprindem. Fara articulatii sistemul nostru locomotor ar fi imobil.

Printre cauzele frecvente ce stau la baza aparitiei durerilor de articulatii sunt:

  • Varsta;
  • Accidentarile (sportive sau nu);
  • Suprasolicitarea articulatiilor (ex. greutate prea mare ce trebuie sustinuta de articulatiile genunchilor, gleznelor);
  • Artrita (osteoartrita si artrita reumatoida);
  • Diferite boli cronice precum osteoporoza, guta, lupusul, psoriazisul, etc.

Articulatiile, odata cu procesul natural de imbatranire, se vor degrada, dar este important ca indiferent de varsta sa avem grija sa prevenim aparitia acestor dureri.

Cele mai la indemana masuri pe care le poate pune in aplicare orice persoana, sunt:

  • Mentinerea greutatii - excesul de greutate supune articulatiile unui stres, in special articulatiile membrelor inferioare fiind afectate;
  • Intarirea musculaturii: muschii ce ajuta la sustinerea articulatiilor trebuie mentinuti in forma, nu trebuie lasati sa se atrofieze. In acest scop sunt recomandate exercitii cu greutati, dar aveti in vedere cresterea treptata a kg folosite pentru intarirea musculaturii;
  • Practicarea exercitiilor fizice cu impact minim asupra articulatiilor cu regularitate. Exercitiile fizice au dublu efect benefic asupra articulatiilor: intaresc muschii din jurul articulatiilor si imbunatatesc fluxul de nutrienti catre cartilaj. Printre sporturile care sunt recomandate, indiferent de varsta, ca fiind eficiente pentru mentinerea sanatatii articulatiilor se numara: inotul, golful, ciclismul si nu in ultimul rand mersul pe jos in pas alert;
  • Renuntarea la fumat! Fumatul creste riscul aparitiei osteoporozei si a fracturilor osoase, a durerilor la nivelul coloanei vertebrale si de artrita reumatoida. In cazul pacientilor care au fost diagnosticati cu osteoartrita, fumatul poate creste intensitatea durerii;
  • Hidratarea corespunzatoare: aportul de apa contribuie la lubrifierea cartilajului si tendoanelor;
  • Adoptarea unui stil alimentar echilibrat si sanatos. Pentru mentinerea unor articulatii flexibile o perioada cat mai lunga de timp sunt recomandate alimente ce contin acizi grasi Omega-3: peste, seminte de in, spanac, nuci, fructe (cirese, portocale, avocado), ceai verde, ulei de masline, broccoli, spanac, varza kale, sardine, somon, etc.
  • Adoptarea unei igiene a somnului. Este ideal sa adormiti si sa va treziti la aceleasi ore in fiecare zi. Inainte de somn cu minim o ora nu mai folositi dispozitive cu lumina albastra (calculator, telefon, tableta, etc.). Faceti ceva relaxant inainte de somn: cititi, beti un ceai caldut, etc;
  • Mentineti o postura corecta in timpul mersului, in timpul manevrarii obiectelor grele si in timpul programului de lucru la birou;
  • Evitati pozitiile precum picior peste picior sau mentinerea unei anumite pozitii pentru o perioada lunga de timp.

Daca faceti deja toate lucrurile de mai sus mai puteti veni in sprijinul articulatiilor si cu suplimente special gandite pentru sanatatea articulatiilor. Aportul de suplimente este recomandat sa fie adus incepand cu varsta de 25- 30 ani. Pentru sustinerea functionarii normale a articulatiilor se recomanda suplimentele pe baza de gucozamina si condroitina - compusi naturali care se gasesc in cartilaj - tesutul care amortizeaza socul si presiunea exercitate asupra articulatiilor. Aportul suplimentar cu acesti doi compusi contribuie la:

  • imbunatatirea lubrifierii si flexibilitatii tesuturilor si articulatiilor rigide sau uzate;
  • incetinirea degenerarii articulatiilor;
  • scaderea inflamatiei de la nivelul articulatiilor;
  • reducerea stresului articular declansat in urma unor exercitii fizice sau in urma unor traumatisme la nivelul articulatiilor.

Pentru ca administrarea suplimentelor sa fie urmata de rezultate vizibile este indicat sa alegeti produse recomandate de specialisti (medici, farmacisti, asistenti). Pentru mentinerea articulatiilor in forma profesionistii din domeniul medical recomanda ca produs cu rezultate dovedite la pacienti din diferite categorii de varsta, activi fizic sau nu suplimentul GLC2000.

GLC2000 este eficient prin compozitia complexa de 4 forme de glucozamina (Clorhidrat, Sulfat Sodic, Sulfat Potasic si N-Acetil D-Glucozamina) care se absorb pe rand asigurand astfel continuitatea substantei active de baza (glucozamina) in tesutul conjunctiv:

  • clorhidratul de glucozamina se absoarbe 100% si are actiune rapida;
  • sulfatul de glucozamina sodica si potasica se absorb la nivel secundar;
  • N-Acetil D-Glucozamina este o forma pura de glucozamina care contribuie prin stabilitate.

Cele 4 forme de glucozamina combinate cu condroitina si vitamina C duc la sustinerea cartilajelor, tesutului conjunctiv, tesutului moale si a colagenului muscular. 


GLC2000 se diferentiaza de alte produse din aceeasi categorie prin compozitia unica si prin concentratiile substantelor active pe care le contine, avand cele mai mari concentratii de glucozamina si condroitina de pe piata.

In cazul persoanelor active fizic, GLC2000 contribuie la imbunatatirea timpului de refacere post-antrenament. Cele 240 mg de vitamina C alaturi de glucozamina si condroitina sprijina regenerarea cartilajelor si incetineste procesul de degradare al articulatiilor.

In urma administrarii acestui supliment articulatiile sunt sustinute in absorbtia socurilor si in cazul in care pacientii au nevoie, contribuie si la reducerea inflamatiei.

GLC2000 poate fi o solutie de suplimentare in cadrul unui stil de viata activ pe toate cele 3 paliere ale profilaxiei: primara, secundara si tertiara. Si aici ne gandim atat la sportivi, profesionisti si amatori, cat si la persoane sedentare (cel mai frecvent avand si un anumit exces ponderal) care acuza (minim) cracmente la mobilizare, jena dureroasa la efort fizic sau durere de intensitati variabile la incarcarea articulara.

Din punct de vedere al profilaxiei primare si secundare, GLC2000 ar trebui luat in considerare pe cure de 4 luni, repetate in functie de nevoile specifice. Sa nu uitam, pentru un efect optim, posologia care variaza intre 2 si 6 capsule/zi in functie de greutatea persoanei respective.

Dr. Alin Popescu

Medic Primar Medicina Sportiva

CMO FR Rugby

Secretar General SroMS

High Energy Concepts SRL

FOTO: highenergy.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea