Social

#incalzire locuinta #sezonul rece

Cum incalzesti eficient locuinta in sezonul rece - 3 aspecte de care sa tii cont

In special in sezonul rece, este important sa te simti confortabil in locuinta ta si sa te bucuri de o temperatura optima care sa iti permita sa te relaxezi. Stiai ca poti obtine aceste lucruri cu ajutorul unui consum responsabil de resurse si, implicit, de energie? Sta in puterea ta sa faci alegeri inspirate ca sa consumi mai putin si, totusi, sa te bucuri de acelasi confort.

Descopera in cele ce urmeaza cum poti sa iti incalzesti eficient locuinta pe timpul iernii.

Alege sistemul de incalzire potrivit

Alegerea unui sistem de incalzire potrivit pentru locuinta ta este unul dintre principalii pasi pe care ii poti face pentru un consum responsabil. Ca sa te asiguri ca faci o alegere inspirata, informeaza-te cu privire la optiunile disponibile pe piata.

Detinand suficiente detalii, iti va fi mult mai usor sa alegi intre centralele termice conventionale sau centralele termice pe gaz cu condensare.

Acestea din urma reprezinta ultima tehnologie in sectorul centralelor termice si ofera un dublu avantaj: pe de o parte, scad costurile lunare de combustibil, iar pe de alta, sunt aliniate cu demersurile Uniunii Europene de a realiza echipamente cu un nivel energetic inalt, prietenoase cu mediul.

Avantajul acestui tip de centrale termice vine din modul de functionare. Mai exact, centralele termice pe gaz cu condensare recupereaza caldura latenta de condensare a vaporilor de apa rezultati in urma arderii, dispunand astfel de un grad de eficienta mai mare in comparatie cu centralele conventionale.

Pe langa acest tip de centrale termice, mai exista si centralele termice murale care functioneaza cu ajutorul combustibilului gazos, semineul pe lemne sau centralele termice care folosesc combustibil solid. Acestea din urma sunt potrivite pentru locuintele care nu se afla in apropierea unei retele de gaz metan.

Foloseste eficient sistemul de incalzire

Obiceiurile de consum responsabil te pot ajuta sa iti incalzesti eficient locuinta in sezonul rece, fara sa-ti afecteze stilul de viata si confortul. Iata care sunt principalele 4 obiceiuri de consum pe care le poti adopta:

Foloseste un termostat inteligent pentru setarea nivelului de temperatura dorit in toata locuinta. Nu uita sa il pozitionezi astfel incat sa obtina cea mai precisa citire a temperaturii aerului din locuinta ta, pentru a te putea bucura de rezultate optime.

Iata o modalitate potrivita pentru pozitionarea termostatului, potrivit specialistilor din domeniu: la o distanta de aproximativ 1,5 metri inaltime fata de pardoseala, departe de alte surse de caldura (care pot influenta temperatura „citita”) sau de ferestre.

Programeaza centrala. Aceasta metoda te ajuta sa economisesti energie, deoarece in acest fel poti minimiza caldura atunci cand esti la birou si poti creste nivelul de caldura atunci cand te indrepti spre casa.

Aeriseste in mod corespunzator casa. In timpul sezonului rece, ventilatia trebuie sa fie rapida, dar eficienta. Asta inseamna ca trebuie sa deschizi larg ferestrele pret de doar cateva minute, astfel incat schimbul de aer sa fie rapid, iar camera sa nu se raceasca complet.

Nu pune mobila in fata caloriferelor, deoarece in acest mod blochezi o parte din caldura emanata de calorifer. Cu cat spatiul din preajma caloriferelor este mai liber, cu atat folosesti mai eficient sistemul de incalzire.

Mentine un nivel optim al umiditatii si al temperaturii

Temperaturile scazute de afara pot conduce la o umiditate ridicata in interiorul locuintei, lucru care creeaza disconfort termic din cauza degradarii aerului. Mai mult decat atat, nivelul ridicat de umiditate cauzeaza si:

  • aparitia mucegaiului;
  • senzatie de oboseala, insomnie;
  • diverse alergii sau boli respiratorii.

Potrivit National Institutes of Health, umiditatea optima din interiorul locuintei ar trebui sa se situeze intre 40 si 60%, insa depinde foarte mult de temperaturile exterioare. Astfel, cu cat temperatura de afara este mai scazuta, cu atat nivelul umiditatii din interior ar trebui sa fie mai mic, chiar sub 30-40%.

Pe de alta parte, pentru a evita aparitia diverselor probleme medicale si a disconfortului fizic, recomandarea Centrului American pentru Prevenirea si Combaterea Bolilor (CDC) este ca temperatura din locuinta sa se incadreze in intervalul 20-23°C, iarna, respectiv 23-27°C, vara.

Sfaturi pentru a mentine un nivel optim de umiditate si temperatura in locuinta:

  • foloseste un dezumidificator, daca umiditatea este prea ridicata, sau un umidificator, daca nivelul de umiditate este prea scazut;
  • aeriseste fiecare camera de 2 ori pe zi, dimineata si seara;
  • foloseste plante de interior care absorb umezeala.

Alegerea unui sistem de incalzire potrivit si folosirea eficienta a acestuia, precum si mentinerea unui nivel optim de umiditate si temperatura in locuinta sunt 3 dintre cele mai eficiente aspecte de care sa tii cont pe timp de iarna. Aplica aceste metode si bucura-te de o incalzire eficienta.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea