Social

#Taillevent #Guillaume Tirel #licitatie #carte de bucate

Cea mai scumpa carte de bucate a fost scrisa in urma cu 500 de ani. Cu ce suma colosala a fost scoasa la licitatie

Cea mai scumpa carte de bucate a fost scrisa in urma cu 500 de ani. Cartea a fost scoasa la licitatie, iar pretul de pornire pentru aceasta este de jumatate de milion de euro. Cartea de bucate este scoasa la licitatie de casa Christie's la Paris, potrivit AFP.

Cartea a fost scrisa de Guillaume Tirel, cunoscut sub numele de Taillevent (1310-1395), bucatar pentru regii Frantei Carol al V-lea si Carol al VI-lea. Acesta si-a pus semnatura pe o vasta colectie de retete care a fost compilata de la sfarsitul secolului precedent. "Viandier" a avut zeci de editii pana in 1615.

Exemplarul scos la licitatie este unul "frumos incunabul in format in-quarto", potrivit Christie's. Este opera unui maestru tipograf din Lyon, Martin Havard, si are o valoare estimata intre 400.000 si 600.000 de euro.

"Piesa cheie" este "nu doar prima carte de bucate in limba franceza, insa aceasta editie tiparita la Lyon (centrul-est) in jurul anului 1495 este si prima (editie) ilustrata", a adaugat casa de licitatii.

Cartea, care dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea, provine din vanzarea unei mici parti a bibliotecii belgianului Pierre de Crombrugghe, un pasionat de arta culinara.

"Pasiunea baronului de Crombrugghe atat pentru arta culinara, cat si pentru bibliofilie - o combinatie de gust si cunostinte - se afla la originea celei mai faimoase colectii gastronomice in limba franceza, aflata in posesie privata", a afirmat Christie's intr-un comunicat, conform Agerpres.



La licitatie va fi pus, de asemenea, in vanzare un exemplar al "Livre fort excellent de cuysine" din 1542, care contine 350 de retete din Renastere, estimat intre 80.000 si 120.000 de euro. Este una dintre cele mai influente carti de bucate din toate timpurile, care "atesta renasterea decisiva a gastronomiei in perioada Renasterii". 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea