Social

#zile concediu neefectuate # zoncediu ramas #final de an #zile de concediu

Ce se intampla cu zilele de concediu daca nu lei iei pana la finalul anului

 

Orice angajat trebuie sa fie la curent cu numarul de zile de concediu de odihna pe care nu le-a luat pana acum. Cei mai multi angajati isi pastreaza cateva zile de concediu pentru perioada sarbatorilor. Exista insa si cativa care au mai multe zile si nu vor apuca sa le consume pana la finalul anului.

Ce se intampla daca la finalul anului ramai cu zile de concediu neefectuate

In cazul in care angajatii raman la finalul anului cu zile de concediu neefectuate, legea prevede acordarea acestuia pe o perioada de 18 luni. Astfel, daca ai zile de concediu ramase din 2023 sa fie acordate pana la jumatatea anului 2025. Iar cei care inca mai au zile nefectuate din 2022, le pot lua pana la jumatatea anului 2024. De asemenea, exista si optiunea ca zilele de concediu neefectuate sa fie platite de angajator, legea fiind foarte clara in cazul ambelor alternative.

Iata ce prevede Codul muncii referitor la zilele de concediu de odihna:

"Art. 144. Intangibilitatea dreptului la concediu de odihna:

(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.

(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Art. 146. Efectuarea si compensarea concediului de odihna:

(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) In cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.

(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.", potrivit realitatea.net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea