Social

#cum sa te pregatesti # ce sa nu faci #masini inzapezite #avertisment medici #viscol

Ce sa nu faci niciodata pe viscol, daca ramai blocat in masina. Avertismentul medicilor!

 

Iarna si-a intrat in drepturi in Romania. Viscolul din weekend a facut ravagii in zona de est a tarii, dar si in unele zone montane. Este din nou alerta de viscol la munte, iar aceste alerte vor continua si in urmatoarele luni de iarna.

Prin urmare, daca pleci la drum, este important sa stii cum sa reactionezi in cazul in care ramai blocat pe drum. Pe langa o masina echipata corespunzator cu anvelope de iarna si lanturi, este important sa ai grija de sanatatea ta si a acelor din masina.

Exista cateva trucuri la care poti apela pentru a preveni instalarea hipotermiei pana la interventia echipelor de salvare. Iata ce spun medicii:

„10 lucruri esentiale care va pot salva viata

In masina. Daca sunteti sofer si plecati la drum lung: 

1. Nu uitati sa aveti lichide pentru 24 de ore, alimente precum si medicatia cronica.  

2. Este bine sa aveti in masina paturi sau alte mijloace suplimentare pentru a asigura incalzirea.  

3. Si in aceste cazuri e bine sa evitati imobilizarea prelungita si sa asigurati macar o activitate fizica minimala. 

4. NU plecati la drum fara a umple rezervorul intrucat la un consum mediu orar de 1 litru de benzina/motorina un rezervor plin de 40-50 de litri va poate asigura incalzirea in masina pentru cel putin o zi.  

5. NU parasiti masina daca este viscol si nu puteti preciza distanta pana la adapost deoarece va puteti rataci iar hipotermia se instaleaza mult mai repede in conditii de vant si umezeala. 

In spatii deschise: 

1. Alegeti haine groase, rezistente la umezeala, care sa va asigure protectia capului, fetei si a mainilor pentru a evita pierderile de caldura si incaltaminte lejera care sa nu impiedice circulatia la nivelul membrelor. 

2. Evitati deplasarile matinale sau nocturne, cand temperaturile sunt extrem de scazute. Pentru fiecare scadere cu un grad Celsius a temperaturii exterioare riscul de infarct miocardic creste cu 2%. 

3. Evitati expunerea prelungita la frig. Alternati expunerea cu repausul in spatii incalzite precum institutii publice, magazine, statii de benzina, gari. 

4. Evitati imobilizarea prelungita. Consumati lichide calde. 

5. Nu va deplasati singuri noaptea, in zone izolate, mai ales pe viscol sau polei. Exista riscul de a va rataci sau de a va accidenta si de a ramane izolati in frig.

Retineti

1. Hipotermia e un ucigas tacut. 

2. Aproape jumatate din cazurile de hipotermie sunt asociate consumului de alcool. 

3. NU lasati copiii singuri in masina”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea