Social

#recomandare materiale #amenajari exterioare

Ce materiale recomandam pentru diferite tipuri de amenajari exterioare

Cand ajungem la capitolul amenajarilor unui spatiu (adesea a unei locuinte) este important sa subliniem ca exista doua tipuri de amenajari: cele interioare si cele exterioare. Cele doua se afla intr-o pozitie complementara. In acest context, amenajarea interioara isi va pierde din prospetime si din farmec daca cea exterioara este inexistenta sau daca este facuta intr-o maniera gresita.

 

O amenajare exterioara facuta corect are mai multe etape: stabilirea spatiului si a perimetrului disponibil, delimitarea acestuia si apoi  atribuirea unei destinatii de folosinta.

Amenajarea curtilor, a teraselor si a piscinelor

Pentru o gradina care se afla in fata casei, adesea se va opta o abordare eleganta si curata. Daca aceasta se afla intr-un loc ferit, in functie de nevoi, gradina poate adopta rol de depozitare sau poate deveni chiar gradina de legume sau flori.

Daca se intampla ca gradina sa aiba mai mult spatiu, atunci poate adopta mai multe roluri, in functie de dorinte

Pentru gradinile mai mici se pot folosi obiecte atat cu rol functional, cat si pentru decor, preferabil orientate vertical si cu forma compacta. Acestea pot reda senzatia de spatiu mai mare pentru gradina respectiva. Specialistii recomanda adoptarea culorilor cat mai luminoase si a cat mai putine ornamente, mai ales din punct de vedere al volumului si complexitatii.

La capitolul de amenajare a terasei exista mai multe variabile, una dintre ele fiind reprezentata de nevoile si dorintele proprietarilor. Ca exemplu, in sezonul rece, terasa poate fi deschisa sau inchisa, acest lucru depinzand de preferintele proprietarilor in ceea ce priveste folosirea terasei in sezonul respectiv.

Daca vorbim despre foisoare, recomandarile expertilor sunt ca acestea sa nu fie amplasate foarte aproape de casa. Foisoarele ofera si ele mai multe optiuni de construire: varianta deschisa facuta din lemn sau piatra sau o varianta inchisa care se poate folosi chiar si in sezonul rece. Daca va decideti sa construiti un foisor, ar trebui sa luati in calcul si ca acesta poate reprezenta un efort financiar considerabil, iar in viitor va avea nevoie de intretinere continua.

In cazurile in care exista destul spatiu, exista si varianta amenajarii unei piscine.

E nevoie sa luati in considerare ca executarea unei constructii de acest tip are nevoie de o autorizatie de constructie. In cazul in care doriti o piscina, puteti alege una inchisa, dotata cu sisteme de incalzire si toate cele necesare pentru folosirea ei pe tot parcursul anului sau puteti alege o piscina deschisa, care se poate folosi doar in perioada calda a anului. Amenajarea acesteia poate fi facuta intr-un stil traditional sau modern, in functie de modul in care sunt amenajate casa si curtea.

Amenajari exterioare cu placi ceramice

Exista placi ceramice precum cele de gresie create special pentru utilizarea in spatii deschise, motiv pentru care acestea reprezinta cea mai buna optiune daca dorim sa amenajam terasa, curtea sau balconul. Alegerea tipului de gresie de exterior, in schimb, nu este foarte simpla.

Este un lucru important de stiut ca puteti gasi pe piata din Romania o paleta larga de culori, texturi, finisaje si modele de gresie de exterior. Astfel, utilizarea gresiei de exterior ofera posibilitati multiple de design, lucru datorat multitudinii de variante existente.

Avand in vedere ca terasele sunt supuse de-a lungul timpului unor conditii climatice nefavorabile, este important sa luam in calcul amenajarea lor cu gresie portelanata antiderapanta si rezistenta la inghet.

Pentru placari ceramice exterioare, singura solutie recomandata este gresia portelanata. Are cea mai buna durata de exploatare, rezista la conditiile climatice si variantiile de temperatura. Este important ca pentru un rezultat estetic si functional foarte bun al amenajarii sa folositi adeziv si chit de rostuit pentru exterior.

Gresia portelanata se poate monta atat la exterior, cat si la interior, iar avantajele acesteia sunt montajul rapid si usor, rezistenta in timp si curatarea, precum si intretinerea facila.

Gresia de exterior, adica placa ceramica portelanata

Gresia portelanata se fabrica prin arderea la temperaturi foarte ridicate, aproximativ 1200 grade. Ca rezultat al arderii, se creeaza o gresie compacta si rezistenta la cicluri repetate de inghet-dezghet care isi pastreaza suprafata intacta indiferent de intensitatea traficului.

In multe cazuri, amenajarile au loc in timpul sezonului cald, iar oamenii uita de variatiile de temperatura atunci cand aleg materialele care vor fi utilizate. Avand in vedere ca in Romania exista si temperaturi de pana la -15 grade Celsius, ar fi indicat ca pentru spatiile exterioare sa se aleaga gresie portelanata, aceasta fiind rezistenta la inghet.

Alte tipuri de pardoseala pentru exterior

Una dintre cele mai folosite variante de pardoseala exterioara este cea din beton. Aceasta are ca avantaje durabilitatea ei, rezistenta ridicata la uzura si costul acesteia. In cazul in care exista trafic intens in curte, pardoseala de beton se incadreaza ca una dintre cele mai bune alegeri.

O alta optiune este pardoseala realizata cu pietris decorativ. Pietrisul este accesibil din punct de vedere al pretului si poate avea mai multe modele si mai multe culori, fiind extrem de greu sa nu gasiti o varianta care sa va satisfaca gusturile. Utilizarea acestei optiuni nu necesita in timp mentenanta speciala si se poate amplasa aproape oriunde, oferind impresia unei amenajari moderne.

In cazul in care se prefera o abordare in trend si eleganta, se recomanda folosirea unei pardoseli din lemn pentru exterior. Aceasta este tratata pentru a creste rezistenta lemnului in timp si pentru a-i reda un aspect cât mai rafinat. Intretinerea acesteia ar fi relativ simpla, curatându-se precum parchetul de interior, având nevoie de lac mai des decat parchetul interior pentru a-i prelungi durata de viata.

Ar fi indicat ca amenajarea terasei sau a foisorului sa corespunda cu stilul de amenajare a cladirii (a fatadei acesteia). Se recomanda ca materialele folosite sa fie atent alese pentru a fi in armonie. Astfel, amenajarea exterioara trebuie sa aiba o paleta de culori complementare similare cu cea a fatadei casei pentru a evita un rezultat obositor.

FOTO: freepik.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea