Social

Cazul Teo Peter strimba Axa

Sentinta Curtii Martiale a statului Virginia de a-l achita pe puscasul marin Christopher Van Goethem, care l-a accidentat mortal pe muzicianul Teo Peter, a produs consternare printre autoritatile din Romania si in rindul opiniei publice romanesti.

Christopher Van Goethem, militarul american care l-a accidentat mortal pe basistul trupei Contact, Teo Peter, a fost gasit nevinovat pentru acuzatiile de ucidere din culpa si adulter, de Curtea Martiala a statului Virginia. Desi a fost gasit vinovat de obstructionarea Justitiei si fals in declaratii oficiale, fapte pentru care ar fi putut fi pedepsit cu 10 ani de inchisoare, excluderea din armata si degradarea militara, Van Goethem a primit doar pedeapsa minima, o scrisoare de mustrare, care ii va fi atasata la dosarul de militar. Sentinta este definitiva si acuzarea nu mai are nici o posibilitate de recurs.

Prestatie indoielnica a procurorilor

Prestatia procurorilor a fost atit de redusa pe tot parcursul procesului, incit juratii nu au avut nici o dificultate sa-l declare nevinovat pe Van Goethem. Acuzarea a adus in instanta numai martori neimplicati direct in accident, astfel incit cei sapte jurati nu au fost convinsi nici macar ca Teo Peter se afla in taxiul lovit de Van Goethem si nici ca basistul trupei Compact ar fi murit in acel accident.

Avocatii apararii au reusit sa respinga admiterea la dosar a celor mai clare probe, cum ar fi certificatul de deces al lui Peter. De asemenea, desi Van Goethem a recunoscut ca a baut trei beri si jumatate, analizele de laborator efectuate de partea americana nu au constatat alcool sau droguri in singele inculpatului.

Basescu acuza justitia americana de dispret

Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, ca a fost facut deja un demers diplomatic, ca urmare a deciziei justitiei americane, despre care a apreciat ca poate fi interpretata si ca un gest de dispret. Am de spus un singur lucru: instantele militare americane n-au vazut ce au vazut 22 de milioane de romani, iar ca sef al statului voi cere ca tot ceea ce am vazut noi, cei 22 de milioane de romani, sa nu incerce nimeni sa ne contrazica, fie el si un judecator militar american, cum ca n-ar fi fost adevarat. Mi se pare cu mult dincolo de o hotarire care nu corespunde cu ceea ce s-a intimplat in Romania. Am putea sa o interpretam, poate, ca pe dispret, si acest lucru nu-l voi tolera.

Puscasul are imunitate civila limitata

Razvan Radu, seful Directiei de drept international, cooperare judiciara si afaceri juridice externe din Ministerul Justitiei, a explicat ca, potrivit Conventiei de la Viena, atit personalul diplomatic, cit si cel administrativ, din cadrul misiunilor diplomatice, beneficiaza de imunitate de jurisdictie penala. Spre deosebire de corpul diplomatic, angajatii din aparatul administrativ au imunitate limitata pe partea civila, iar puscasul marin nu era in atributiuni de serviciu, ne-a spus Razvan Radu.

Acuzat initial de ucidere din culpa

Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) a transmis ieri un comunicat in care arata ca in ziua accidentului, anchetatorii au realizat schite privind dinamica producerii acestuia, procesul-verbal de cercetare la fata locului, planse foto , prelevare de probe biologice, precum si audieri de martori. Pe baza materialului probator pus la dispozitie de autoritatile romane, acuzatia adusa initial sergentului Van Goethem de catre Guvernul SUA a fost aceea de ucidere din culpa, ca urmare a nerespectarii semnelor de circulatie, se arata in comunicatul PICCJ.

Anchete minutioase

Ministrul de Externe, Razvan Ungureanu, l-a convocat ieri la Ministerul Afacerilor Externe pe Nicholas Taubman , ambasadorul SUA la Bucuresti, caruia i-a transmis preocuparea partii romane fata de verdictul dat de justitia americana in procesul militarului american care l-a ucis pe Teo Peter. Din cite stiu, procesul s-a derulat in conformitate cu legislatia militara americana relevanta, a declarat ieri Taubman. Oficialul american a vorbit despre anchete minutioase in acest caz. Atit procurorii, cit si avocatii apararii au venit, la rindul lor, la Bucuresti, pentru a vorbi cu martorii si pentru a studia locul accidentului.

A scapat de acuzatiile cele mai grave

Daca Van Goethem ar fi fost judecat in Romania, in baza probelor adunate la dosar el ar fi fost gasit vinovat pentru omor din culpa, cea mai grava dintre cele patru acuzatii ce i-au fost aduse in SUA. Potrivit legii penale romanesti, omorul din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Legislatia face referire la posibilitatea aplicarii circumstantelor atenuante sau agravante. Codul Penal arata ca in cazul uciderii din culpa, fapta savirsita de un sofer avind in singe o imbibatie alcoolica ce depaseste limita legala, sau care se afla in stare de ebrietate, acesta risca intre 5 si 15 ani de inchisoare. Potrivit Politiei Capitalei, testul facut puscasului marin american a aratat o concentratie de 0,09 miligrame/ litru alcool pur in aerul expirat. In timpul procesului, concentratia s-a transformat in 0,019 la mie. In majoritatea statelor americane, limita legala a concentratiei de alcool din singe este de 0,08 la mie, in timp ce in Romania o concentratie oricit de mica de alcool in singe atrage sanctiuni. Cel de-al doilea cap de acuzare pentru care Van Goethem a fost gasit nevinovat in fata instantei militare americane, adulterul, il putea trimite pentru multi ani in puscarie, intrucit este pedepsit mult mai sever in instantele militare decit in cele civile. A treia acuzatie adusa lui Van Goethem, falsul in declaratii, se pedepseste in Romania cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda penala. O alta acuzatie adusa puscasului, cea de obstructionare a Justitiei, nu se regaseste sub aceeasi forma in Codul Penal roman, dar este oarecum asimilata precedentei. Tinind cont ca nu are cazier, Van Goethem ar fi putut fi condamnat, pentru ultimele doua acuzatii, cu suspendare. Practica judiciara romana a demonstrat ca, in cazul in care este vorba de un cadru militar, pedeapsa este mai dura decit atunci cind acuzatul este un civil. Conform practicii judiciare romanesti, condamnatul executa cea mai mare dintre pedepse, atunci cind este vorba despre fapte concurente. In acest caz, Van Goethem ar fi trebuit sa execute pedeapsa pentru omor din culpa.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea