Social

#patriarhul teoctist # rezistenta cutremur #catedrala mantuirii #cutremur

Catedrala Mantuirii Neamului, de 10 ori mai rezistenta la cutremur decat un bloc. Detalii nestiute

Catedrala Neamului, singura constructie grandioasa de dupa 1989, va rezista la cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter si este proiectata sa reziste mai bine de 500 de ani fara interventii majore de reabilitare.

Controversatul proiect al Bisericii Ortodoxe Romane este finalizat in proportie de 60%, iar în 2017 ar putea fi gata pentru a gazdui slujbe, costurile pentru lucrările "la roşu" fiind sub 100 de milioane de euro, dupa cum sustin oficialii BOR. Potrivit acestora, durabilitatea şi siguranţa au fost principiile care au stat la baza lucrarilor. Durabilitate pentru că trebuie să dăinuie minim 500 de ani şi siguranţă pentru că într-o perioadă atât de mare de timp trebuie să reziste şi la eventuale cutremure de peste 8,5 grade pe scara Richter, se arata intr-un reportaj Mediafax.

"Clădirea catedralei este proiectată să reziste la toate cutremurele de peste 8,5 grade pe scara Richter ce pot apărea într-o perioadă de 500 de ani. Într-o perioadă de 500 de ani putem avea opt-nouă cutremure de peste şapte grade pe scara Richter", explică Vasile Crăcăoanu, potrivit sursei citate.

La Catedrala Neamului se vor folosi 100.000 de metri cub de beton, 45.000 de tone de armătură rigidă şi aproximativ 25.000 de tone de armătură flexibilă, de zece ori mai mult decât la un bloc de zece etaje. Eficienţa energetică este asigurată de zidurile masive de rezistenţă şi de cărămida plină folosită pe interiorul şi exteriorul acestora.

 

"Până acum s-au utilizat 65 la sută din aceste cantităţi La un bloc de zece etaje, cu tot cu fundaţie, intră aproximativ 10.000 de metri cubi. Noi avem 100.000 de metri cubi, adică de zece ori mai mult. O mare parte, 25.000 de metri cubi de beton, 5.000 de tone de armătură, a fost folosită la fundaţie. Catedrala va fi gata la roşu în iunie 2017", mai spus Vasile Crăcăoanu, citat de Mediafax.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea