Potrivit unui raport din 2020 al Organizatiei Europene a Consumatorilor, doar 1 din 10 europeni este dispus sa inlocuiasca carnea cu insecte.
Intr-un alt sondaj, realizat de YouGov in 2021, francezii par sa fie cei mai receptivi la idee. 25% dintre respondenti au declarat ca sunt dispusi sa manance alimente care contin insecte. Cu toate acestea, doar 19% dintre francezi s-au aratat dispusi sa consume insecte intregi, gatite.
La mica distanta de francezi se afla germanii, cu 24% si danezii cu 22% deschidere spre consumul de insecte si produse care contin insecte.
La polul opus insa, se afla italienii (17%) si polonezii (18%). Acestia sunt cei mai reticenti cand vine vorba despre consumul de insecte in mod regulat. De asemenea, 13% dintre italieni s-au declarat deschisi in a consuma insecte intregi, prajite.
La mica distanta se afla germanii si danezi, cu un raspuns favorabil de 24% si, respectiv, 22%.
La nivel mondial, Mexicul este campioana la deschiderea populatiei spre consumul de insecte. Probabil era de asteptat, avand in vedere ca Mexicul este tara care gazduieste mai multe specii de insecte decat orice alta tara din lume. Aici, 40% dintre respondenti au declarat ca sunt dispusi sa manance alimente care contin insecte, iar 33% dintre acestia sunt dispusi sa consume insecte intregi.
Barbatii, mai deschisi la ideea de a consuma insecte, decat femeile
In toate tarile chestionate, barbatii sunt mai entuziasmati decat femeile cand vine vorba despre consumul de insecte.
Cand vine vorba de feluri de mancare care contin insecte, decalajul este deosebit de mare in Australia: 37% dintre barbati spun ca sunt gata sa includa ingrediente care contin insecte in dieta lor, comparativ cu 18% dintre femei.
Cand vine vorba de consumul de insecte intregi, cea mai semnificativa diferenta se observa in Mexic: 40% dintre barbati iau in considerare acest lucru, in comparatie cu doar 26% dintre femei.
Peste 2 miliarde dintre locuitorii planetei consuma, in mod regulat, insecte.