Social

#poluare #dambovita #ecologizare

Capace de W.C., peturi şi jumătăţi de computere curg pe Dâmboviţa, dinspre Bucureşti

„Nu mai mananc in viata mea peste din Dambovita“, s-au jurat localnicii din Popesti-Leordeni. Seful Apelor Romane viseaza sa curete raurile prin dezbateri si campanii.

Cateva zeci de voluntari au pescuit joi pe raul Dambovita cutii de televizoare, capace de W.C.-uri, peturi, jumatati de computere, pantofi, moloz din constructii si bucati de cauciuc. Actiunea a fost organizata de Administratia Nationala Apele Romane (ANAR) si Holcim.

Voluntarii s-au oprit la intrarea in Popesti-Leordeni si intr-o ora au strans saci intregi de gunoaie de toate felurile. „Nu m-am asteptat ca o sa gasesc asa ceva. Dintr-un singur loc, am strans gramezi imense de gips, carton, piese de calculatoare si ambalaje de dulciuri. Pe orice mal, daca batatoresc putin pamantul, suna a pet”, ne-a spus Maria, una dintre voluntare.

Colegul ei, Andrei, a strans o adevarata colectie de pahare, sarme, pungi de plastic , polistiren, cioburi de gresie si casete vechi. „Cand am aflat ca va trebui sa ecologizam partea asta a raului, mi-am zis ca n-o sa avem mare lucru de curatat, mai rau ca in Delta n-are cum sa fie. M-am inselat, e mai rau”, zice unul dintre angajatii Holcim.

Cativa metri mai incolo, cu gunoiul la nas, cativa pescari se chinuiau sa prinda carasei. „Chiar daca-i scot din Dambovita, sunt buni la gust. Imi convine cand e raul nitel poluat, ca-i pescuiesc mai repede asa. Cand e mai limpede, fug mai repede”, zice un pescar de pe margine. Cand au vazut muntele de gunoaie strans de voluntari, localnicii din Popesti-Leordeni s-au inchinat: „Nu mai mananc in viata mea peste din Dambovita”.

Amenda nu mai sperie pe nimeni


Dar ce solutii au gasit autoritatile pentru a descuraja murdarirea raurilor? In loc sa propuna amenzi mai mari, seful ANAR, Marius Postelnicescu, ne-a vorbit senin despre solutii ca: seminarii, campanii de constientizare, ba chiar organizarea unor „tabere de creatie pentru tineri, ca sa le schimbam mentalitatea prin concursuri de pictura sau arte plastice , pe teme de mediu”. Apoi a pomenit despre lansarea unui spot national care sa indemne populatia sa pastreze apele curate. Spotul, a adaugat directorul ANAR, va fi un fel de „trezire la realitate”.

In ceea ce priveste amenzile, Marius Postelnicescu a recunoscut ca de multe ori inspectorii dau sanctiuni degeaba. 90% dintre poluatorii amendati contesta in instanta amenda. De cele mai multe ori castiga, scapand basma curata. amenda contraventionala se transforma in avertisment sau se claseaza.

„Mai nou, unii patroni prefera amenzi penale fiindca asa au sanse mari sa primeasca NUP. Mai convenabil decat sa plateasca o amenda”, a adaugat Marius Postelnicescu. Cea mai mica amenda pe care o poate percepe un inspector ANAR poluatorilor este de 10.000 de lei, iar cea mai mare, de 80.000 de lei.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea