Social

Candidatura lui Hillary, in dificultate

Barack Obama a obtinut o victorie clara in Carolina de Nord, iar Hillary Clinton a castigat la limita in Indiana , in cursa pentru nominalizarea democratilor la alegerile prezidentiale din SUA. 

Senatorul de Illinois Barack Obama a castigat, marti, 56% din voturi in Carolina de Nord fata de 42% ale lui Hillary Clinton, in timp ce aceasta a obtinut 51% in Indiana, fata de 49% - Obama. Alegerile primare din cele doua state au fost ultimele „batalii“ semnificative inaintea Conventiei Democrate din august.

Nici unul dintre candidati n-a obtinut o majoritate decisiva care sa-l propulseze ca favorit clar, dar Obama ramane in frunte in privinta numarului delegatilor la congres (1.840 la 1.684, potrivit agentiei AP). Obama se afla la doar 200 de delegati distanta pentru a-si asigura nominalizarea la prezidentialele din noiembrie, dar au mai ramas doar sase state, care au alocat un numar mic de delegati.

Castigarea primarelor din Indiana era vitala pentru Clinton, pentru a-i asigura mentinerea in cursa electorala. La un miting electoral in capitala statului Indiana, Indianapolis, Hillary le-a spus sustinatorilor ei ca se indreapta „cu viteza maxima“, spre Casa Alba. In ciuda declaratiilor optimiste, se pare ca si-a mai pierdut din spiritul de luptatoare, comenteaza BBC News.

„Stiu ca oamenii privesc lupta electorala si se intreaba oare cine va castiga - castig eu, castiga el, castig eu, castiga el, cursa e foarte stransa. Dar pot sa va asigur, asa cum am facut-o de mai multe ori, ca, indiferent de ce se va intampla, eu voi lucra pentru nominalizatul Partidului Democrat, pentru ca trebuie sa castigam in noiembrie”, a parut ca face concesii Hillary in fata sustinatorilor sai.

Rezultatele de marti n-au schimbat cu mult dinamica luptei electorale din tabara democratilor, dar erau importante pentru Clinton in dorinta ei de a continua cursa pana in iunie. „Este mai mult sau mai putin decisa soarta alegerilor interne, chiar daca Hillary Clinton ar castiga primarele din Virginia de Vest, Kentucky si Puerto Rico ”, spune Larry Sabato, analist politic la Universitatea Virginia din Charlottesville, citat de presa americana.

In discursul victorios sustinut in Raleigh, Obama a multumit alegatorilor pentru ca l-au ajutat sa castige intr-un „stat mare si nesigur, care-si schimba des optiunile”, facand aluzie la afirmatiile echipei de campanie a lui Clinton, care subliniase ca fosta Prima Doamna castiga in statele mari. „Unii au spus ca statul Carolina de Nord va schimba jocurile in aceste alegeri. Dar azi vedem ca ati decis ca singurul joc care trebuie sa se schimbe sa fie cel din Washington”, a spus Obama in fata unei multimi care-l aclama.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea