Social

#sediu firma #camere supraveghere #firma

Camerele de supraveghere, obligatorii in sediile de firma

Fiecare sediu de firma trebuie sa se conforme legii si sa instaleze un sistem de monitorizare video, atat pentru protejarea angajatilor, cat si pentru paza si protectia bunurilor detinute. Un sistem de supraveghere format din camere de supraveghere cu tehnologii avansate, va reusi sa ofere numeroase avantaje beneficiarilor.

 

Montarea camerelor de supraveghere reglementata prin lege

Poate ca inca mai exista sedii de firma care nu cunosc faptul ca in conditiile in care nu se poate organiza un sistem de paza organizat, acestea sunt obligate prin Legea 333/2003, sa execute imprejurimi, sa se foloseasca de obloane si grilaje, incuietori mai safe, sisteme de iluminat de securitate, sisteme de alarma sau orice mijloc necesar asigurarii pazei si protectiei bunurilor si valorilor. 

In acest caz, folosirea unor camere supraveghere exterior si camere video de interior, reprezinta un mijloc eficient, rentabil pe termen lung si la indemana tuturor. Camerele de supraveghere pot fi folosite pentru prevenirea tentativelor de frauda, pentru evitarea relatiilor conflictuale intre angajati sau angajati si vizitatori, dar si pentru asigurarea mentinerii unei performante echilibrate a angajatilor. 

Regulamentul nr. 679 din 27 aprilie 2016 prevede ca imaginile colectate cu ajutorul camerelor de supraveghere video, sa fie folosite doar in scopuri legitime si sa se tina cont de protectia datelor cu caracter personal. Legea 190/2018, vine in completarea acestui regulament si prevede ca angajatorul poate dispune de montarea unor camere supraveghere doar in situatiile in care acestea reprezinta singura solutie pentru ca afacerea sa functioneze in conditii optime. 

Conducerea unei firme trebuie sa instiinteze angajatii in legatura cu montarea sau existenta unor camere supraveghere, iar in cazul in care se doreste instalarea unor camere ascunse, trebuie mentionat faptul ca desi sunt ilegale, acestea pot fi totusi instalate doar atunci cand se dovedeste existenta unor activitati infractionale in cadrul firmei. 

Componentele unui sistem de supraveghere

Sistemele de supraveghere video din ultimii ani, dispun de tehnologii din ce in ce mai avansate, cu functii ce ofera multiple beneficii proprietarilor. Un sistem de supraveghere performant trebuie sa fie achizitionat din magazine de specialitate, precum este si DABSTORE, care dispune de cea mai mare oferta de sisteme de supraveghere video din Romania, precum si de kit-uri complete de supraveghere, cabluri, unitati de stocare si inregistrare performante, de ultima generatie, care pune pret pe calitatea produselor oferite si dispune de variante multiple, astfel incat beneficiarul sa poata selecta camere, in functie de nevoi. 

Sistemele de supraveghere sunt usor de instalat si utilizat si contin de obicei camere de supraveghere, unitati de stocare, cabluri, mufe, suporturi, surse de alimentare si diferite alte accesorii. Insa principalele produse asupra carora trebuie acordata importanta, sunt camerele de supraveghere. 

Desi exista pe piata o gama larga de produse destinate supravegherii video, cele mai cunoscute si folosite, sunt camerele de supraveghere HIKVISION. Acestea dispun de tehnologii complexe si se preteaza pentru orice tip de sediu de firma, oferind toate facilitatile de care are nevoie un beneficiar al sistemului de protectie. 

Camerele HIKVISION se regasesc intr-o varietate de modele si trebuie alese si achizitionate astfel incat sa indeplineasca toate nevoile utilizatorului. In alegerea lor, trebuie tinut cont de o serie de caracteristici, printre care:

  • interfata de conectare: clasica, LAN RJ45, RS, USB sau wireless;
  • cu Wi-Fi integrat sau fara;
  • alimentare prin PoE (Alimentare cu Putere Electrica prin Ethernet);
  • Audio over Coaxial sau Power over Coaxial;
  • senzor de imagine: de la 1MB la 12 MB;
  • microfon si difuzor integrat sau simple;
  • LEDuri InfraRosu si WL - White Light LED;
  • existenta unui zoom motorizat sau optic;
  • rezolutia video;
  • slot de card sau SIM;
  • stocare inclusa;
  • gradul de protectie: IP 20 – IP 68;
  • intrari si iesiri audio/ alarma;
  • culoare si forma carcasei.

O caracteristica importanta, o reprezinta forma carcasei si materialul din care aceasta este confectionata. Camerele de supraveghere confectionate din metal sunt potrivite pentru exterior, fiind mai rezistente in fata vandalismului si in fata conditiilor meteo. 

O camera supraveghere exterior sau una de interior, poate beneficia de o serie de functii speciale, printre care AcuSense, Audio Alarm, DarkFighter, Deep Learning Algorithm, People Counting, Smart Features sau Strobe Light. 

Sistemul de supraveghere mai contine si unitati pentru stocarea imaginilor de tipul DVRuri, NVRuri, Hard Diskuri HIKVISION, pentru o mai buna calitate a produselor folosite. 

Un sistem de supraveghere complet este imperios necesar pentru supravegherea eficienta a sediilor de firma si a personalului angajat. 

Instalarea camerelor de supraveghere in sediile de firme

Conform legislatiei in vigoare, instalarea camerelor de supraveghere este obligatorie in sediile de firma din Romania. Acestea trebuie montate in asa fel incat sa respecte viata privata a angajatilor, sa nu prejudicieze datele personale, libertatea de exprimare si exercitarea profesiei. 

Sediile de firma isi pot alege camerele de supraveghere in functie de nevoile proprii, insa instalarea si asigurarea mentenantei trebuie efectuate doar de catre acele companii autorizate de Inspectoratul General al Politiei Romane, iar in cazul in care instalarea unui sistem de supraveghere este efectuata fara autorizatie, se considera infractiune si se pedepseste ca atare. 

Instalarea camerelor de supraveghere fara autorizatie, poate aduce amenzi companiei de pana la 4% din cifra de afaceri. 

Monitorizarea angajatilor si trasarea unor limite 

Desi camerele de supraveghere sunt obligatorii in sediile de firma, acestea trebuie instalate astfel incat monitorizarea angajatilor sa nu le afecteze acestora dreptul la confidentialitate. In acest sens, informarea lor in prealabil si afisarea unor pancarte sau afise prin care sunt informati ca zona este supravegheata video, sunt indispensabile. Astfel, nimeni nu va putea acuza faptul ca este monitorizat ilegal.

Desi exista anumite modele de camere supraveghere cu functii audio, angajatorii nu au dreptul de a asculta conversatiile private ale angajatilor, cu scopul de a-i urmari si admonesta.

In pauzele de recreere si in spatiile interioare sau exterioare special destinate relaxarii angajatilor, angajatorii nu au dreptul legal de a folosi camere de supraveghere video.  

Avantajele instalarii camerelor de supraveghere in sediile de firma

Instalarea unui sistem de supraveghere video in cadrul unui sediu de firma se realizeaza cu precadere pentru protectia angajatilor si bunurilor detinute de companie. Totodata, camerele de supraveghere aduc o multime de avantaje beneficiarilor, printre care:

  • protejarea bunurilor si valorilor detinute de o firma;
  • mentinerea unei securitati sporite a angajatilor firmei;
  • incurajeaza angajatii prin obtinerea unor performante mai bune;
  • descurajarea furturilor si punerea la dispozitia organelor abilitate a dovezilor in cazul unor infractiuni;
  • ajuta la solutionarea anumitor probleme ce pot aparea in cadrul firmei;
  • monitorizarea cu ajutorul unor camere supraveghere wireless a zonelor cheie unde au loc tranzactii de bani sau se utilizeaza obiecte de valoare;
  • monitorizarea permanenta si de la distanta a intregului sediu de firma (in cazul camerelor de supraveghere ce ofera functia de accesibilitate de la distanta in timp real);
  • economisirea finantelor pe termen mediu si lung.

Camerele de supraveghere reprezinta unul dintre cele mai avantajoase mijloace de monitorizare a unui sediu de firma, fiind accesibil si rentabil din punct de vedere financiar pe termen lung, insa instalarea acestora trebuie efectuata indeplinind anumite conditii si doar de catre firme autorizate in domeniu, respectand normele legislative in vigoare.  

FOTO: stock.adobe.com/ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea