Social

#22 septembrie 2021 # sfantul teodosie de la brazi # sfantul teodosie #calendar crestin #crestin ortodox #crestin

Calendar crestin ortodox, 22 septembrie: Sfantul Teodosie de la Brazi

Astazi, 22 septembrie, crestinii il praznuiesc pe Sfantul Teodosie de la Brazi, cel care a reconstruit Manastirea Brazi. Este zi de post astazi, iar credinciosii merg la iserica si se roaga intens pentru iertarea pacatelor. 

Calendar ortodox 22 septembrie. Cine a fost Sfantul Teodosie de la Brazi

 Sfantul Teodosie de la Brazi este praznuit de Biserica Ortodoxa Romana pe 22 septembrie. Sfantul Ierarh Teodosie s-a nascut in prima jumatate a sec. al XVII-lea, in tinutul Vrancei. A intrat de tanar in monahism. Datorita culturii sale este numit secretar la cancelaria manastirii Bogdana. Mai tarziu, in calitate de egumen, se ocupa de reconstruirea acestui asezamant. In anul 1670 a fost hirotonit episcop de Radauti, iar in 1671, episcop de Roman.

Din cauza plecarii Sfantului Dosoftei in Polonia, scaunul de Mitropolit al Moldovei devine vacant. Moldova era condusa la acea vreme de domnitorul Dumitrascu Cantacuzino, o persoana fidela otomanilor. La cererea acestui domnitor, episcopii din Moldova il vor alege ca mitropolit pe Teodosie. Pastorirea sa in calitate de mitropolit nu va dura decat un an, din cauza faptului ca i-a cerut domnitorului sa puna capat asupririi otomane.

La revenirea Mitropolitului Dosoftei, ierarhul Teodosie pleaca la Focsani. Aici s-a ocupat cu reconstruirea Manastirii Brazi. La cererea sa este adus egumenul Zaharia, din Muntele Athos, o persoana instruita in tainele monahismului.

In anul 1688, pe cand se afla la Focsani, ierarhul a fost rapit de prietenii domnitorului Dumitrascu Cantacuzino si dus in Tara Romaneasca. Aici a fost chinuit timp de zece saptamani.

In toamna anului 1694, tatarii au navalit si la schitul Brazi. Acestia i-au cerut sa le predea avutul si obiectele de pret. Pentru ca Sfantul Teodosie a refuzat, acestia i-au taiat capul.

Troparul Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi

Aratatu-te-ai, Ierarhe Teodosie, sfesnic pururea luminos si mare aparator al Bisericii lui Hristos. Stralucit-ai, prin slujire si mucenicie, ca o jertfa preacurata, aducandu-te Stapanului tuturor; slavim pomenirea ta, rugand pe Dumnezeu sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

Condacul Sfantului Teodosie de la Manastirea Brazi

Glasul Cuvantului vietii a rasunat in Biserica lui Hristos, caci pastorul ei s-a aratat bun chivernisitor al Tainelor lui Dumnezeu. Drept aceea, soborul arhiereilor si cetele calugarilor canta intr-un glas: Bucura-te, Sfinte Ierarhe Teodosie, mucenice nebiruit al lui Hristos.

Tot astazi, facem pomenirea:
- Sfantului Sfintitului Mucenic Foca, facatorul de minuni;
- Sfantului Foca, gradinarul;
- Sfantului Mucenic Isaac;
- Sfantului Martin;
- Sfantului Cuvios Cosma Zografitul si a 36 de cuviosi parinti de la Manastirea Zograful, din Muntele Athos;
- Sfantului Macarie de la Jabin.

Surse foto: ziarullumina.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea