Persoanele care sufera de varice , acele vene care serpuiesc de-a lungul piciorului, sunt printre cele mai afectate de temperaturile caniculare. In timp ce diabeticii nu-si pot controla bine temperatura corporala datorita caniculei, suferinzii de varice se pot confrunta cu o criza acuta a bolii. Si asta deoarece dilatarea venelor din extremitatile corpului se face in functie de debitul cardiac, care, la caldura mare, se dubleaza sau chiar tripleaza.
CUM APARE Venele sunt vase de sange care transporta sangele la inima. Peretii venelor sunt mult mai elastici decat cei ai arterelor, ceea ce face ca acestia sa se poata dilata foarte mult. Cand se umfla, ele constituie un rezervor important de sange. Venele sunt ca niste furtunuri in care exista un fel de supape care impiedica sangele sa coboare. Bolnavii de varice au aceste supape distruse, ceea ce face ca sangele sa coboare sau sa stagneze in partea de jos a corpului, in loc sa urce. Venele se umfla, devin voluminoase si vizibile, aceste deteriorari fiind ireversibile.
FACTORI FAVORIZANTI Flebitele sunt favorizate de existenta varicelor si de imobilitate (in timpul mersului cu avionul, trenul sau masina ), dar si de expunerea excesiva la soare, infectii locale sau deshidratarea care apare in zilele caniculare. Beti cel putin doi litri de apa zilnic, pentru fluidizarea sangelui, si consultati medicul pentru a va adapta tratamentul la caldura de afara, mai ales daca plecati in concediu.
COMPLICATIILE BOLII Varicele sunt vene suferinde. Deseori ele prezinta reactii inflamatorii care se complica cu flebite, tromboflebite sau embolii. Flebita reprezinta inflamarea acuta a unei portiuni din vena, iar cand se formeaza cheaguri de sange care astupa o vena profunda sau superficiala, vorbim de tromboflebita . Asa se intampla in boala hemoroidala, de exemplu. Vena devine dureroasa atat la mers cat si in repaus. Gamba devine calda, rosie si se umfla. Cea mai de temut complicatie, prin riscul de mortalitate, este embolia pulmonara. Ea apare cand flebita afecteaza o vena abdominala, un cheag de sange migrand spre plamani. Acest fenomen se intampla rar, mai ales dupa o operatie, motiv pentru care, dupa interventie, se fac injectii cu anticoagulante.