Social

Beep-ul face audienta

F...-ti mortii ma-tii, ce p..a mea vrei, p...a ma-tii sint prezente firesti in Stirile PRO TV sau Antena 1. Nebunule, betivule, evreule, vindutule, papagalule sint ingredientele unui talk-show reusit de catre Dan Diaconescu, Radu Moraru, Madalin Ionescu. Audienta creste, Consiliul National al Audiovizualului amendeaza, spoturile de publicitate cresc in numar.

Injuratura anunta o criza si o constata. Omul este in dificultate si arata celorlalti ca exista injurind. Gest primitiv de autoaparare, ca si bataia, fuga, injuratura are toate calitatile de ofensiva, lasind regele gol, lasind sa se intrevada cine e cu adevarat omul. Stirile frecvent sint presarate cu injuraturi. Elementarul face showul, face memorabil actul jurnalistic. Reporterii filmeaza oameni influentati bahic, aflati in sectia de politie sau pe strada, implicati in accident de circulatie, tulburare a ordinii publice, tentativa de viol sau hotie. Injuratura ii surprinde si pe cei prinsi in flagrante: prostitutie, cersit. Marti, 7 februarie, o ploaie de p-uri cu multe puncte-puncte marca o stire PRO TV si A1 privind tulburarea linistii publice intr-un cartier din Braila. Reporterul amutise lasind gregarul sa se rostogoleasca spre urechea telespectatorului. Captura sonora parind insuficienta, s-a apelat la subtitrare. Efectul injuraturii nu-l include doar pe infractor, ci si pe reporter. Reporterul se tradeaza in demersul sau curajos. Alcoolizat sau nu, subiectul se pronunta impotriva filmarii. Reporterul nu aude, in decupajul ajuns pe micile ecrane protestul e ignorat, fiind prezentat ca un lucru pitoresc. Descinderea reporterilor la evacuarea bolnavilor psihic de la Poiana Mare a fost intimpinata de interdictia unui bodyguard. Ignorarea acestui avertisment a creat stirea: agresiunea si injuraturile la adresa jurnalistului. Riscul meseriei este dat in vileag si de calitatea filmului. Reporterul isi alege, dupa imaginea plina de umbre ajunsa pe ecran, un colt intunecat al incaperii. Curajul reporterului este minim.

Injuratura din politica

Doar imaginatia poate afla ce injuraturi neaose ar fi inlocuit fabula iepurasului din schimburile de cuvinte Basescu - Nastase. Sau - Doamnelor si domnilor, a-nnebunit lupul! al lui Nastase invinuit de DNA. Descoperind cu voluptate aceasta posibila coborire a nivelului conversatiei, Nastase si Basescu, cei doi actori principali ai campaniei electorale, au incintat telespectatorii. Stirile acuzate de embargo anti-Basescu au focalizat pe fabula animaliera, crezind-o inocenta. Votul cistigator pentru iepuras, slab aparent, a aratat cum jocul vorbelor de acest fel cheama la reactie imediata. De curind, iepurasul a devenit linx in viziunea lui CTP din Cap si Pajura, iar ursul, Nastase, a revenit cu a-nnebunit lupul si trebuie sa fii nebun la cap, vadind cu eleganta ca doreste sa atraga atentia asupra unui moment dramatic din viata sa: acuza de luare de mita. Exprimarile spontane indica strategie. Politicienii, acum Nastase, incearca sa faca discursul penetrant, sa ajunga prin media direct la cel care nu se sfieste sa injure direct in astfel de momente. De aceeasi extractie este dialogul Iliescu-Geoana. Ion Iliescu: Geoana s-a purtat ca un prostanac. Geoana a venit cu o replica mult asteptata: Este o jignire impardonabila. (...) Ion Iliescu fie face un atac politic deliberat, fie a ajuns intr-o etapa a vietii sale biologice in care nu mai stie ce vorbeste. Prostanac a avut succes, dovada subtitrarile la vreme de razboi Geoana-Iliescu.

Distribuitori autorizati de injuraturi

Becali si Vadim injura de Dumnezei, de patrie, de p...., de p..., mereu celalalt e derbedeu , e obsedat sexual, vagabond, extremist. Invariabil ameninta cu bataia ce nu se va petrece niciodata. Acesta este duelul dintre regi. Iar regii isi permit si momente de placere. Vadim injura de partile capului pe disidentii din PRM, ultima victima Leonida Lari. Becali face victime printre ziaristii de sport: papagali. Actorul de un asemenea calibru nu suporta bascalia. Huidu si Gainusa sint jigodii, in cel mai lipsit de inspiratie moment. Loviturile sub centura dau blazonul lui Diaconescu, Moraru, Madalin Ionescu. CNN l-a suspendat nelimitat de pe ecran pe Robert Novak, analistul conservator, pentru injuratura unica trimisa unui coleg de dezbateri in timpul unui live. OTV, B1 TV, National TV tac si platesc amenzi dupa morala romaneasca: se aude de tine, indiferent cum, esti important.

Telespectatorul: victima si calau

Omul din fata ecranului nu ramine indiferent. Iata-l pe Ion Cristoiu (Antena 3, emisiunea lui Gidea): Din acele comentarii rezulta ca poporul roman este un popor imbecil la modul absolut. Analistul politic facea referire la multimea de vorbe degeaba de pe chat-ul Jurnalului National. Daca vrei m..e te rog sa nu ma ignori si sa ma mentionezi simbata, Ioane- a fost raspunsul internautilor. Adica, un articol apreciat pozitiv si publicat de catre Cristoiu ca un miracol al desteptaciunii turmei, dar care avea drept capcana acrostihul citat mai sus. Acrostihul dovedeste ca telespectatorul suporta spectacolul cu placere. Piurile cu puncte-puncte il destind. Injura, loveste, cind nu te astepti, lipsit de logica, ludic si nevinovat in rezultate. Cum a vazut la televizor.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea