Social

Basescu a riscat de 20 de mii de euro

Presedintele s-a intors ieri dupa-amiaza in Romania, dupa cele zece zile de spitalizare la Viena ca urmare a operatiei urgente de hernie de disc.

Imediat dupa aterizarea pe Otopeni, seful statului a fost transferat la Spitalul Elias din Capitala. Cu o rezerva speciala la dispozitie, seful statului isi va continua, pe parcursul urmatoarelor zece zile, programul la Clinica Universitara de Recuperare Medicala si Balneofizioterapie a Spitalului Elias, condusa de conferentiarul universitar doctor Mihai Berteanu.

Basescu s-a emotionat putin si la Viena

Inainte de plecarea de la Viena, presedintele a coborit pe peluza Spitalului Universitar din capitala Austriei alaturi de sotia sa, Maria. Am vazut un Traian Basescu emotionat un pic, dar si usor obosit dupa operatie, calcind cu o oarecarea incetineala in mers.

Dind friu liber efuziunilor sentimentale, Basescu a imbratisat-o pe sefa Clinicii de Recuperare Medicala, profesor Veronika Fialka Moses.

Nerabdator sa ajunga la Bucuresti, presedintele, spun apropiati de-ai sai, s-a trezit mai devreme decit de obicei si s-a miscat ca un titirez prin salon.

Si-a luat la revedere de la asistente si de la medici, ba chiar si de la colegii de palier, a glumit cu cei care m-au suportat vreme de zece zile.

Operatie de 20 de mii de euro

Ca sa linisteasca oarecum disputele referitoare la locul operatiei, Basescu a spus: A fost decizia mea si a familiei mele, adaugind ca a optat pentru clinica austriaca deoarece am obligatia sa fiu un presedinte sanatos pentru Romania. El a oferit si motivul plecarii in Austria pentru operatie:

Aici era riscul cel mai mic. Acceptind ca recuperarea va dura intre sase luni si un an, presedintele a mentionat ca atit operatia de hernie de disc, primele sedinte de recuperare, cit si spitalizarea au fost achitate inca de marti din contul fiicei mele, Ioana. Basescu, generos in detalii, a explicat ca a platit 9.500 de euro pentru medici, din care 4.900 de euro a costat efectiv operatia, iar costul spitalizarii a fost de 12.400 de euro.

Tandrete cu presa

In ultima zi de spitalizare, presedintele Basescu a primit vizita omologului sau austriac, Heinz Fischer, care a venit sa-l vada si-n prima zi de spitalizare. Marti seara, ziaristii romani care au relatat de la fata locului i-au trimis o fotografie cu ei, pe verso avind trecute mesaje de sanatate.

Internat cel putin o saptamina la Elias

Traian Basescu a fost adus cu o limuzina la Spitalul Elias, ieri in jurul orei 14.45, fiind insotit de sotia sa. La 20 de minute dupa sosirea presedintelui, acesta a fost vizitat si de Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii.

Dupa estimarea noastra, presedintele Traian Basescu va sta internat o saptamina sau doua pentru recuperare. Insa refacerea este de lunga durata, fiind cuprinsa intre sase luni si un an, timp in care presedintele va veni aici, in clinica, a declarat Mihai Berteanu, seful Clinicii de recuperare din Spitalul Elias. In Romania, Traian Basescu va fi tratat prin proceduri specifice de kinetoterapie , hidroterapie, biofeedback si electroterapie.

Doctorul Berteanu, cel care il va supraveghea pe Basescu in perioada de recuperare, a fost si el la Viena, unde, impreuna cu chirurgii care l-au operat, a pus la punct planul medical pe care presedintele il va urma.

Starea lui este buna, avind in vedere deficienta neuronala severa de la inceput. Au fost comprimati mai multi nervi, iar un nerv lezat creste cu un mm pe zi, a mai adaugat Berteanu. Desi, dupa spusele medicilor, Basescu a facut eforturi mai mari decit cele impuse de perioada de recuperare, care i-au provocat anumite dureri, el va avea voie sa primeasca vizite si sa-si desfasoare activitatea de pe patul de spital.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea