Social

#negocieri guvernare partide #psd negociaza psd

Presa de azi: PSD negociaza cu PSD intrarea la guvernare

Bursa pariurilor. Guvernul se va numi Blaga, Boc sau..., titreaza Gardianul in editia de luni. Cei trei premieri nominalizati de PD-L, PSD si PNL in campania electorala - Theodor Stolojan, Mircea Geoana si Calin Popescu Tariceanu - au fost scosi din carti pentru ocuparea locului de sef al viitorului Guvern, sustin surse din cele trei partide, in urma primelor runde de negocieri desfasurate sambata si duminica.

Pe de alta parte, exista tot felul de scenarii mai mult sau mai putin plauzibile. Cert este ca dincolo de declaratiile date de liderii mai tuturor partidelor, negocierile purtate au vizat in primul rand persoane, si nu programe sau doctrine de guvernare.

Variantele cele mai credibile il indica ori pe Vasile Blaga, ori pe Emil Boc drept viitor premier. Vasile Blaga are cele mai multe atuuri, in orice formula de guvernare. El nu are dusmani nici in PNL si nici in PSD, fiind poate democrat-liberalul agreat atat de Traian Basescu, dar si de toate partidele politice.

Astfel, Blaga ar putea face foarte bine echipa atat cu liberalii, cat si cu social-democratii, dar ar putea fi tot la fel de bine si premier intr-un guvern minoritar. In plus, Blaga are legitimitate in urma obtinerii a aproape 50 de procente in colegiul din Bucuresti, in care a candidat.

PSD catre PNL: Nu vi se cuvine postul de premier!, este titlul din Romania libera. Variantele de guvernare PSD-PD-L si PNL-PD-L se joaca inca la masa negocierilor.

Desemnarea premierului este principalul motiv al divergentelor intre cele trei partide, de asemenea si tema sustinerii unui candidat la prezidentiale in cazul ambelor formule.

PD-L a respins ideea discutarii la actualele negocieri a subiectului legat de cel de-al doilea mandat al lui Traian Basescu. PSD a deschis duminica larg usa pentru negocieri cu liderii PNL si PD-L, conditia impusa pentru formarea majoritatii fiind postul de premier.

De aceasta data, liderul liberal Tariceanu nu a fost explicit vorbind despre solicitarea ca partidul sau sa dea premierul. Programele de guvernare ale PNL si PSD pot fi compatibilizate, a fost concluzia premierului Tariceanu la finalul primei runde de negocieri cu PSD.

"Am discutat pe baza programelor de guvernare si ceea ce putem spune in aceasta faza preliminara este ca se poate considera ca este posibila o compatibilizare a acestora, sigur, in conditiile in care cota unica nu este discutabila din punctul nostru de vedere", a spus liderul liberal aratand ca in cadrul intalnirii s-a discutat si despre schimbarea Legii electorale, liberalii sustinand pastrarea principiului reprezentarii proportionale a voturilor.

Noi negocieri, acelasi rezultat, scrie si Jurnalul National. Dupa intalnirea de sambata dintre PD-L si PNL, duminica a venit randul PSD+PC sa intre in joc. Dimineata, social-democratii si conservatorii s-au intalnit cu liberalii, iar dupa pranz cu democrat-liberalii, ambele intrevederi avand loc la Senat, in biroul presedintelui acestei institutii.

Desi intalnirile au parut destul de consistente, nici dupa seria de intrevederi oficiale de duminica nu se conturase o schita a unei eventuale majoritati guvernamentale. A ramas ca toata lumea sa discute in continuare cu toata lumea, iar liderul PD-L, Emil Boc, a cerut o noua interventie a presedintelui Basescu, singurul, in opinia lui, capabil sa salveze situatia.

Cele doua intalniri ale PSD cu reprezentantii PNL si PD-L au tinut in jur de doua ore fiecare. Cota unica si functia de premier au fost cele doua puncte fierbinti din discutia partidelor.

Intalnirea dintre PSD si PNL a parut ceva mai limpede in ochii celor doua formatiuni, ele aratand din nou, daca mai era nevoie, ca au un dialog cursiv, bazat pe colaborarea tacita din ultimii doi ani. De aceea, la finalul discutiei, cele doua parti au venit cu elemente concrete.

Liberalii "nu discuta" cota unica de impozitare , iar social-democratii vor ca functia de premier sa apartina obligatoriu formatiunii cu cele mai multe mandate parlamentare.

Ziua ne spune Ce nu se negociaza. Discutiile dintre partide treneaza de o saptamana din cauza unor conditii la care nici o parte nu vrea sa renunte, fie ca sunt de ordin politic sau economic. Toate cele trei mari partide vor sa-si impuna premierul, planul de guvernare si eventual ministri in posturi cheie. Daca aspectele economice mai pot fi negociate, fiecare partid revendica premierul, chiar daca unii au renuntat la numele initial.

PD-L solicita premierul, pe care il considera un drept "moral", avand in vedere ca democrat-liberalii au obtinut cele mai multe mandate la alegeri. Totusi, varianta Theodor Stolojan nu mai este pronuntata de aproape nimeni, iar pedelistii s-au aratat flexibili in privinta numelui viitorului premier.

De asemenea, pedelistii vor sa-si impuna programul de guvernare, dar au descoperit compatibilitati serioase ale acestuia cu cel al liberalilor. Pesedistii i-au incredintat lui Mircea Geoana un mandat ferm de a obtine nu numai postul de premier, dar si ministerele Justitiei, Apararii si Externelor.

In urma negocierilor, nu s-a mai facut nici o referire la cota progresiva de impozitare din programul social-democrat, subiect tabu pentru potentialii aliati, pesedistii fiind dispusi sa adopte si alte metode fiscale. Liberalii, locul trei, au cele mai mari pretentii si nu vor sa dea inapoi nici un centimetru.

Din Gandul aflam ca PSD negociaza cu PSD intrarea la guvernare. Combinarile politice de trei luate cate doua nu au conturat, duminica, o majoritate parlamentara si un posibil prim-ministru. In centrul atentiei s-au aflat pesedistii, care au negociat, pe rand, cu liberalii si pedelistii.

Pe liberali i-au bagat in ceata: desi Calin Popescu Tariceanu a parut dispus sa renunte la ideea de a fi premier, social-democratii nu s-au putut angaja ca voteaza unitar, fie ca ar fi vorba sa pice un eventual guvern minoritar PD-L - UDMR, fie ca s-ar discuta despre sefia celor doua Camere.

Cu oamenii lui Emil Boc, pesedistii si-au descoperit destul de putine in comun, daca ar fi sa ne luam dupa Geoana. Dupa Miron Mitrea, lucrurile sunt destul de clare: la putere cu PD-L sau in opozitie "forte", alaturi de PNL. PSD urmeaza sa stabileasca, astazi, calea pe care o va apuca partidul, dupa consultarile cu baronii locali.

In realitate, prezenta a cel putin trei curente de opinie in PSD - la putere cu PD-L, alianta cu PNL sau opozitie - face extrem de dificila luarea unei decizii.

Daca, totusi, PSD ia o decizie in favoarea unei aliante la guvernare cu democrat-liberalii si cu UDMR, liderii celor trei partide ar urma sa mearga, luni dupa-amiaza, la Palatul Cotroceni , ca sa-i dea de veste lui Traian Basescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea