Social

Azi se implinesc 4 ani de la atentatul de la Madrid

11 martie 2004, Madrid, Spania. Zece explozii puternice zguduie patru gari din suburbiile capitalei Spaniei, transformand o zi obisnuita in cea mai sangeroasa zi a istoriei Spaniei. 191 de oameni, dintre care 16 romani, au fost ucisi si alti 1.700 raniti in cel mai mare atentat pe care l-a suportat Europa ultimilor ani. Exploziile s-au succedat la intervale scurte, in jurul orei 8:40 dimineata, ora Romaniei, ora de trafic intens in garile respective. Bombele artizanale au fost plasate in patru trenuri pline cu navetisti, care faceau legatura intre Madrid si Alcala de Henares. La inceput guvernul spaniol , conservator pe atunci, a atribuit atentatul gruparii separatiste basce ETA, desi acestia se detasasera de aceasta fapta. Ulterior s-a dovedit insa ca ar fi fost opera extremistilor islamisti inspirati de Al-Qaida, aceasta concluzie ducand si la plecarea conservatorilor de la guvernare la alegerile care au urmat la doar cateva zile dupa atentat. Aceasta a fost probabil principala consecinta politica a atentatelor, care a sanctionat partidul conservator pentru angajarea Spaniei in razboiul impotriva terorismului, considerat de opinia publica drept principala cauza a atentatelor de la 11 martie. De castigat a avut de avut de castiat Partidul Socialist, care a promis retragerea trupelor spaniole din Irak. Autoritatile spaniole au inceput imediat cautarea suspectilor, fiind arestate 29 de persoane. Dintre acestea 21 au fost si condamnate, primind pedeapsa de inchisoare pe viata, alte trei sinucigandu-se in momentul in care fortele de ordine au incercat sa le aresteze. Desi implicarea directa a retelei Al-Qaida nu a putut fi dovedita, s-a dovedit ca atentatele au fost puse la cale de un grup multietnic de islamisti inspirati de ideologia retelei lui Osama bin-Laden.

Piste pentru a ajunge la autori

S-a vorbit despre implicarea lui Arnaldo Otegi, lider al partidului politic Batasuna, scos in afara legii pentru legaturile sale cu ETA in atentat, el respingand insa vehement implicarea in acest "masacru". A sugerat ca ipoteza ca vinovati ar fi teroristi islamici ca Al-Qaida, probabil ca raspuns la sprijinul spaniol dat invaziei Irakului. Prima reactie a guvernului a fost sa respinga aceasta interpretare, considerand ca este vorba de inducerea in eroare a investigatiei. S-a studiat apoi versiunea care aducea date noi: fusese gasita o caseta audio in araba cu verseturi din Coran intr-o furgoneta, la Alcala de Henares, de unde veneau trei din cele patru trenuri. In aceasi linie, ziarul 'Al Quds Al Arabi' Al-Quds a primit la sediul sau din Londra o scrisoare care afirma ca Brigadele lui Abu Hafs Al Masri, in numele al-Qaidei, reteaua terorista a lui Osama bin Laden , se afla in spatele atentatelor de la Madrid. Scrisoarea mai spunea ca atacurile au fost "o reglare de conturi " cu Spania, pe care o acuza de complicitate cu Statele Unite si Regatul Unit, de o "cruciada contra Islamului". Mai tarziu, au aparut indoieli in privinta autenticitatii acestui comunicat, deoarece grupul a mai reclamat responsabilitate in numele Al-Qaidei in atentatul contra sinagogilor din Turcia pe 15 noiembrie 2003 si delegatiei Natiunilor Unite in Bagdad pe 19 august acelasi an. In noiembrie 2001, autoritatiile spaniole au arestat opt oameni suspectati de a opera pentru al-Qaida, unul dintre ei avand relatii in trecut cu ETA. Osama bin Laden a amenintat public in 2003 cu actiuni de pedepsire contra tarilor care vor sprijini Statele Unite in invazia Irakului, indicand foarte clar numele Spaniei, care are 1300 soldati pe pamantul irakian la inceputul lui 2004. Se pare insa ca atacul fusese anuntat dinainte. Cu doar o zi inainte, doua persoane au distribuit brosuri in regiunea basca, in care se vorbea de atacarea Retelei Nationale de Cai Ferate Spaniole, RENFE. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea