Social

#tornade Romania #grindina Romania #canicula romania

Avertismentul meteorologilor privind fenomenele extreme in Romania! Ce ne asteapta

Inundatiile si furtunile din ultimele zile au afectat sute de comunitati, determinand si pierderi omenesti. Meterologii atrag atentia ca astfel de fenomene extreme vor ajunge la ordinea zilei in Romania, ca urmare a incalzirii globale!

Duminica si luni au fost emise 30 de avertizari de fenomene meteorologice periculoase imediate. Expertii vorbesc despre un record istoric.

“Ele (n.r. - fenomenele meteo extreme) sunt din ce in ce mai frecvente si faptul ca in ultimul timp, practic, incep sa devina regula, fenomene altfel relativ rare in deceniile precedente, arata clar o legatura cu schimbarea climei”, a explicat, pentru Stirile Pro TV, Roxana Bojariu, seful Departamentului de Climatologie din ANM.

„In perioada 17-21 iunie, Romania a continuat sa fie afectata de un nou val de precipitatii, unele dintre ele insemnate cantitativ, insotite de intensificari ale vantului, care au determinat scurgeri importante de apa de pe versanti in zonele de deal si de munte. Am inregistrat 96 de atentionari sau avertizari meteo, dintre care 82 meteo si 14 avertizari hidrologice. In momentul de fata, mai avem in vigoare o atentionare cod galben de instabilitate atmosferica”, a spus ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, in cadrul videoconferintei cu prefectii si sefii structurilor de interventie organizate marti la sediul Guvernului.

Sub avertizare cod galben au fost, pana marti, la ora 09.00, raurile din bazinele hidrografice Bistrita – bazinul superior aferent judetului Suceava, Moldova – bazinul superior aferent judetului Suceava si raul Suceava (judetul Suceava).

O fetita de doi ani si-a pierdut viata dupa ce un copac smuls de o vijelie a cazut peste autoturismul in care se afla, in Mures, iar un barbat a murit lovit de fulger in Timis.

„Sper sa fim in masura sa ne organizam in asa masura incat si pe viitor sa evitam, pe cat posibil, astfel de situatii. Pe de altă parte, stiu ca sunt sute de comunitati care au fost afectate si aici as vrea sa vad cum ne organizam impreuna cu colectivitatile locale ca sa-i ajutam pe oameni. Apoi, cum am spus, vedem cum ne organizam pe viitor pentru a evita, pe cat posibil, victime umane si pagube materiale atat in infrastructura, cat si la gospodariile oamenilor”, a mai spus Dacian Ciolos in cadrul video conferintei.


 


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea