Social

#avertizare anpc # 1 mai #mici #romani #anpc #bere

Atentionare ANPC inainte de 1 mai. “Refuzati produsele din carne tocata”. La ce trebuie sa fii atent cand cumperi bere

Cu doar cateva zile inainte de 1 mai, Paul Anghel, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), la atrage romanilor atentia asupra micilor si produselor din carne tocata cumparate din Bcuresti. De asemenea, Paul Angel, le cere romanilor sa fie atenti cand cumpara bere la integritatea ambalajului si modului de prezentare, pentru a evita neplacerile.

Iata care sunt indicatiile directorului ANPC in ceea ce priveste alegerea unui centru de agrement unde sa-ti petreci ziua, precum si la ce sa acorzi atentie cand vine vorba despre preparate din carne tocata, pentru a evita imbolnavirile.

“Ca in fiecare an, romanii sarbatoresc ziua de 1 Mai cu mici si bere.

Pentru va bucura pe deplin de aceasta sarbatoare, e bine sa tineti cont de urmatoarele recomandari:

  • La cumpararea produselor din carne tocata, acordati atentie deosebita aspectului produsului!
  • Urmariti modul de etichetare. Nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene.
  • Refuzati produsele din carne tocata pentru care exista indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare!
  • Refuzati produsele din carne care nu au inscrisa, pe eticheta, data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita!
  • Nu cumparati produse din carne tocata din locuri neautorizate, intrucat comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu poate elibera bon de casa cu care sa fie justificata tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur, care va poate afecta sanatatea!
  • La cumpararea berii, verificati starea ambalajelor (integritate, etanseitate), limpiditatea lichidului si data durabilitatii minimale.

In cazul in care petreceti ziua de 1 Mai in zone de agreement, e bine sa fiti atenti la cateva aspecte:

1. Trebuie urmarit, in cazul produselor alimentare, modul de expunere si comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot sa conduca la identificarea riscurilor pentru sanatate si anume:

  • existenta si functionarea vitrinelor frigorifice in care sunt expuse alimentele;
  • integritatea ambalajelor, care trebuie sa asigure protectie pe timpul transportului, depozitarii si comercializarii;
  • etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate etc.

2. De asemenea, inainte de achizitionarea alimentelor, din locuri specializate in acest sens, asigurati-va ca vanzatorul este echipat corespunzator, poarta halat de protectie si boneta, iar manipularea alimentelor neambalate este realizata cu mainile acoperite de manusi curate sau de unica folosinta.

3. Acordati atentie pretului afisat si verificati concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa.

Si un ultim sfat, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, dorati sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.

In urma actiunilor de supraveghere si control desfasurate de comisarii #ANPC, in anii trecuti, s-au constatat abateri, dintre care mentionez:

  • folosirea unor produse si proceduri nesigure care puneau in pericol viata si sanatatea consumatorilor:
  • utilizarea unor materii prime cu data limita de consum depasita (carnati, carne de mici, bauturi racoritoare);
  • utilizarea unor materii prime fara elemente de identificare (carne de mici, mustar, Ketchup);
  • comercializarea unor produse cu urme de mucegai (chifle);
  • utilizarea unui ulei excesiv de ars pentru prajire;
  • nerespectarea conditiilor de pastrare si depozitare a produselor;
  • decongelarea materiilor prime congelate la temperatura mediului ambiant;
  • schimbarea starii termice initiale a produselor;
  • folosirea unor ustensile neigienizate cu aspect innegrit;
  • utilizarea unui cantar fara verificare metrologica;
  • prezenta la comercializare a unor produse cu modificari organoleptice (maioneza, sosuri pentru salate, rosii, ceapa, cartofi, castraveti);
  • utilizarea unor gratare neigenizate corespunzator si a unor ustensile pentru bucatarie degradate (clesti pentru gratar, cutite).

4. Deficiente de informare catre consumator, de exemplu:

  • lipsa informarii cu privire la ingredientele cu potential alergen;
  • lipsa informarii cu privire la faptul ca preparatele provin din produse decongelate;
  • lipsa afisarii datei limita de consum.

Micii sunt mici si in Oborul pensionar-muncitoresc si la Elita bucuresteana de pe Calea Victoriei.”, a scirs Paul Anghel, directorul ANPC, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea