Social

#traditii Sfantul Ioan Botezatorul #sfantul ioan botezatorul #sarbatoare crestina

Astazi este Sfantul Ioan Botezatorul! De ce nu este bine sa ocolesti petrecerile

Doua milioane de romani isi sarbatoresc astazi ziua numelui. In traditia populara se spune ca pe 7 ianuarie trebuie sa petreci alaturi de rudele si de prietenii care poarta numele Sfantului Ioan Botezatorul, cel care l-a botezat pe Hristos in Iordan, altfel vei fi trist tot anul!

In folclor, 7 ianuarie este cunoscuta ca adevarata zi a femeii, si nu 8 martie, pe care o vad drept o „inventie urbana“.

„Tontoroiul femeilor“ (petrecerea femeilor) - este un obicei practicat in Muntenia si Dobrogea, mai precis in judetele Buzau, Braila, Vrancea, Constanta, Tulcea. Se spune ca aceasta este adevarata zi a femeii, iar 8 Martie este o inventie a celor care locuiesc la oras, se arata si in cartea etnologului Ion Ghinoiu numita „Datini si obiceiuri de Boboteaza“.

„Se crede ca in aceasta zi femeile sunt mai puternice decat barbatii lor carora nu le gatesc nimic si pe care nu-i ajuta in gospodarie. Ele se aduna acasa la o “gazda”, fac o petrecere cu lautari fara sa-i cheme si pe barbati, iar cand ies pe ulita ii prind pe barbatii intalniti intamplator si le cer cate o vadra de vin ca rascumparare, altfel ii arunca in rau sau ii “iordanesc” stropindu-i cu apa“, explica etnologul Maria Golban somlea pe blogul sau.

Toto in traditia populara se spune ca pe 7 ianuarie e bine sa petreci, caci prin aceasta sarbatoare Dumnezeu fereste gospodariile de foc si de fiare salbatice. Cine nu se bucura in aceasta zi va fi trist tot anul!

Totusi, la petrecere nu se bea vin rosu - acesta amintind de martirajul Sfantului Prooroc Ioan, care a murit in numele credintei sale. Se bea vin alb, sfintit intai la biserica.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea