INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Social

Artistii samani de la MNAC halucineaza colectiv

Autoproclamati “suprarealisti sociali”, un grup de plasticieni din trei tari transpune in arta lor „ halucinatii colective”. Dupa ce a poposit in Italia, la Pescara si apoi la Budapesta, proiectul artistic “Are you experienced?” este gazduit pina pe 31 august la Muzeul National de Arta Contemporana ( MNAC ) si la Galeria Noua. Curatoriata de nume celebre pe plan international in domeniul artei contemporane, Nicolas Bourriaud si Paolo Falcone, expozitia a adunat lucrarile unor artisti din Italia, Ungaria si Romania si este construita in jurul unui proiect pe cit de inovator, pe atit de ambitios. Aurora Király, manager la Galeria Noua, ne-a explicat ca participantii si-au propus ca prin sculpturi, picturi, video, performance-uri si instalatii sa construiasca un fel de “suprarealism social”. Dintre artistii romani, au participat la acest proiect itinerant Anca Benera si membrii grupului subREAL, Calin Dan si Iosif Király. Expozitia este un proiect cistigator al Programului European Cultura 2000 si promovat de Consiliul Orasenesc de Strategii Comunitare din Pescara in parteneriat cu Associazione Culturale „Arte Nova - Fuori Uso”, a explicat curatorul Mihnea Mircan de la MNAC. Chiar daca nu mai poate fi vorba despre un delir al subconstientului personal à la Dali, noii suprarealisti scotocesc tot in cartile psihanalistilor dupa un fundament teoretic. Inspirindu-se dupa Lacan, mai arata Aurora Király, suprarealistii expusi la MNAC cred ca societatea capitalista, plina de dorinte nesatisfacute, “halucineaza colectiv”. Dorinta este cea care ii face pe oameni sa comunice, dar ii si alieneaza prin frustrari, care, astazi, se implinesc adesea doar in imaginatie. De aceea, suprarealistii sociali vor sa transpuna in arta lor halucinatiile colective ale societatii contemporane, folosind si descoperiri din domenii ca antropologia si sociologia. Pentru ca se considera purtatori ai unor fantasme colective, ca un fel de vocatie aproape mistica, ei pretind ca au folosit chiar anumite practici samanice, exorcizind frustrari colective.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea