Social

Arheologii au descoperit in Romania mormantul unuia dintre cei mai mari regi ai Ungariei

Moment istoric in Romania! Arheologii au descoperit in judetul Timis mormantul unuia dintre cei mai mari regi ai Ungarieie. Este vorba despre regele Andrei al II-lea al Ungariei si sotiei sale, Yolanda de Courtenay.

Echipa comuna de arheologi a identificat planul fostei biserici cisterciene regale de la Igris, judetul Timis, ceea ce inseamna ca este 99% sigur ca mormintele descoperite aici vara trecuta sunt cele ale Regelui Andrei al II-lea al Ungariei (1175-1235) si al celei de-a doua lui sotie, Yolanda de Courtenay (1200-1233), a declarant Balazs Major, coordonatorul lucrarilor, scrie Hungary Today.

Regele Andrei al II-lea, considera unul dintre cei mai importanti regi ai Ungariei, s-a casatorit in anul 1215 cu Yolanda de Courtenay, fiica imparatului Constantinopolului Petru de Courtenay. In 1217- 1218 a condus cea de-a cincea Cruciada, iar in 1223 a ratificat Bula de Aur, prima constitutie a Ungariei. Institutul de Arheologie al Universitatii Catolice “Pazmany Peter” si Muzeul National al Banatului din Timisoara au inceput in 2013 programul comun de cercetare, sub coordonarea Danielei Tanase si a lui Balazs Major.

Balazs Major a spus ca anul acest nu au putut lucra decat doua luni, din cauza restrictiilor impuse de pandemie, dar a fost timp suficient pentru a descoperi o parte din fosta biserica cisterciana, care se afla acum sub un drum de pamant.
Acest lucru a fost important pentru ca o parte din absida bisericii se afla sub acest drum, astfel ca fara a efectua sapaturi nu s-ar fi reusit reconstruirea planului exact al bisericii.

In plus, fara acest plan, nu s-ar fi reusit nici localizarea exacta a locului unde au fost inmormantati regele si sotia sa, descoperit anul trecut.

"Anul trecut aveam o siguranta de 95%, acum suntem 99% siguri ca am descoperit mormantul regal. Printre altar si celelalte morminte descoperite anul trecut mai exista un bloc neexplorat, iar pana il vom cerceta si pe acela ne mai rezervam acest 1%”, a declarat Balazs Major.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea