Social

#sanatate #eticheta #alimente

Alimentele din Romania ar putea fi etichetate in functie de efectul asupra sanatatii

Senatorul PDL Dumitru Florian Staicu a initiat un proiect de lege care prevede etichetarea alimentelor cu buline colorate, care sa arate cat de sanatoase sunt.

Potrivit propunerii, bulina verde va fi lipita pe alimentele sanatoase, care pot fi consumate zilnic. Bulina portocalie va reprezenta alimentele care trebuie consumate cu moderatie, iar va marca alimentele care contin substante ce pot avea efecte daunatoare asupra sanatatii.

"Nu exista o corecta informare a consumatorilor asupra substantelor nocive din produse. Acestea sunt trecute fie ca E-uri, fie cu denumirea lor stiintifica, iar oamenii nu stiu ce inseamna aceste lucruri. Poate 0,1% din populatie stie ce inseamna E nu stiu cat", a explicat senatorul Dumitru Florian Staicu pentru Gandul.info.

O popunere asemanatoare a fost respinsa de Comisia Europeana, in urma presiunii producatorilor din industria alimentara , care au sustinut ca etichetele vor "demoniza" anumite produse. Sorin Minea, presedintele Romalimenta spune ca "avertizarea ar putea fi falsa si ar putea induce in eroare consumatorii".

Propunerea a fost laudata de presedintele Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi , care avertizeaza insa despre importanta etichetarii corecte.

"Eu cred ca este un pas spre a-i usura alegerea unui cumparator constient. In cazul in care s-ar aplica in mod corect, l-ar ajuta pe cumparator sa se descurce in jungla asta de aditivi alimentari despre care nu stie mare lucru. E ca atunci cand treci pe langa un bloc care ti se pare frumos si rezistent, dar abia atunci cand vezi bulina rosie pe el incepi sa te gandesti ca are probleme la structura", a declarat Mencinicopschi, citat de Gandul.info.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea