Social

Alianta pe doua carari

Prapastia dintre PD si PNL s-a adincit. Emil Boc i-a anuntat pe liberali ca PD va forma, cu sau fara ei, un partid popular. Liberalii le-au urat drum bun, vorbesc despre un partid prezidential si spun ca se asteapta la dezertari catre pedisti.

Inainte de sedinta Aliantei, programata ieri dupa-amiaza, tensiunile intre PNL si PD au atins cote maxime. Liderul PD, Emil Boc, a prezentat ieri o replica la fel de agresiva ca atacul liberalilor, care au inchis discutia despre fuziune. PD nu renunta la proiectul crearii unui partid puternic de centru-dreapta fundamentat pe doctrina populara, cu sau fara participarea colegilor liberali, a anuntat Boc. Liderul PD a incercat sa mai salveze aparentele, afirmind ca Alianta dintre cele doua partide nu este in pericol de a se rupe. PD ramine in continuare in Alianta PNL-PD, sustine protocolul acesteia, dar, pe de alta parte, facem un apel, o rugaminte colegilor liberali, ca de aici inainte problemele care tin de functionarea Aliantei sa fie discutate potrivit prevederilor protocolului, in interiorul Aliantei, avertizeaza Boc. El a facut trimitere la situatia din perioada guvernarii CDR, spunind ca nu e bine sa repetam acele greseli.

PD contraataca

Surse din PD sustin ca acest atac al liberalilor si refuzul proiectului de fuziune au pus sub semnul intrebarii prelungirea protocolului dintre cele doua formatiuni politice si dupa expirarea acestuia in 2008. Cu toate atentionarile la discutii interne, si nu prin intermediul presei, Emil Boc nu a lasat fara raspuns acuzele pe care Ludovic Orban si rezolutia Delegatiei Permanente a PNL le-au adus ieri democratilor. La acuzatiile PNL de incalcare a protocolului prin inscrierea Elenei Udrea in partid, Boc a raspuns cu exemplul de la Galati, unde PNL a racolat trei consilieri judeteni direct de la PD, fara a mai lasa sa treaca vreo perioada convalescenta in independenta. Liderul PD a gasit un contraexemplu si pentru situatia de la sectorul 2, unde a fost ales un viceprimar PD, desi postul revenea PNL. El a adus aminte de situatia asemanatoare de la Bacau, unde PNL are si primar, si viceprimar, desi, potrivit protocolului, viceprimarul ar reveni PD.

Liberalii le-au urat drum bun

PNL saluta optiunea PD de a crea in Romania o forta politica bazata pe doctrina crestin-democrata. Uram succes colegilor nostri in acest demers politic pe care il consideram semnificativ, a marcat, ironic, senatorul PNL Norica Nicolai. De fapt, liberalii nu cred in capacitatea democratilor de a forma un mare partid de dreapta fara contributia lor si ridiculizeaza proiectul unui partid popular. Am indoieli ca Partidul Popular va avea orientare de dreapta. PD se sprijina pe imaginea lui Traian Basescu. Pentru PD e foarte important si urgent sa fuzioneze cu cineva pentru a crea un partid prezidential cit mai mare. Ma bucur ca asa ne lasa pe noi in pace. Le urez sa faca un partid urias, dar ma indoiesc ca vor putea, a comentat ieri, ironic, si liderul PNL, Crin Antonescu. Acesta nu a ascuns faptul ca se asteapta ca o serie de liberali, nemultumiti de razboiul pe fata intre PNL si PD, sa migreze la democrati, facind o aluzie chiar la fostul presedinte PNL Teodor Stolojan, in prezent consilier prezidential: Sint oameni in PNL care ar putea merge la PD si invers. Nu sint in masura sa trimit pe cineva la PD, dar, dupa cum stiti, Teodor Stolojan are un loc de munca pe care il cunoasteti, a comentat Antonescu.

Pupat Piata Victoriei

Liderii Aliantei au incercat aseara sa lase impresia ca au ingropat securea razboiului. Dupa o sedinta de peste trei ore, Emil Boc si Calin Popescu Tariceanu au iesit la brat, in jurul orei 21.00, promitind ca PD si PNL nu se vor mai ataca in public si ca vor continua discutiile pe tema fuziunii. Regretam ca in ultimele zile s-a produs o escaladare a declaratiilor si am decis sa punem punct acestei atitudini publice. Vehiculul numit Alianta PNL-PD este necesar pentru a asigura suportul guvernarii, a declarat liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. El a mai a adaugat ca PNL si PD vor participa impreuna pe liste comune la alegerile partiale de pe 2 aprilie, care se vor desfasura in 11 localitati. La rindul sau, liderul PD, Emil Boc, a spus ca Alianta merge mai departe si ca tema fuziunii va fi dezbatuta in interior, deci nu vom mai discuta in public. Inclusiv Ludovic Orban, virful de lance al atacurilor PNL, s-a straduit sa faca pe impaciuitorul, insa nu a renuntat la tema lui preferata, declaratiile impotriva lui Traian Basescu. Orban a amenintat ca daca seful statului va mai ataca PNL, isi rezerva dreptul de a-i raspunde.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea