Social

#statistici alarmante # nasteri mame minore # mame minore romania #mame minore

ALARMANT! Romania, locul 1 in UE la numarul de mame minore de pana in 15 ani

Romania se afla pe primul loc in Uniunea Europeana la numarul de nasteri in randul mamelor minore cu varste de pana in 15 ani. Potrivit statisticilor, in 2020 1645 de fete cu varste intre 10 si 15 ani au devenit mame, 731 dintre acestea fiind romance.

Campioane la numarul de nasteri in cazul minorelor sub 15 ani se afla judetele Mures, Bihor si Dolj.

„Cu toate ca Romania a dat sub 5% din numarul total de nasteri din Uniunea Europeana in 2020, 44,44% dintre fetele care au nascut inainte de a implini 15 ani sunt din Romania, care ocupa, astfel, primul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, potrivit datelor definitive Eurostat. In cifre absolute, dintre cele 1.645 de fete cu varsta intre 10 si 15 ani, devenite mame in 2020 in statele membre, 731 sunt romance. In total, aproape 30% din mamele minore (sub 18 ani) din UE provin din tara noastra (8.276 din 29.505, la nivelul intregii Uniuni Europene)”, se arata intr-un comunicat dat publicitatii lui de organizatia Salvati Copiii, citat de ziare.com.

In topul realizat de Eurostat se afla urmatoarele judete: Mures (63 de mame cu varsta sub 15 ani), Bihor si Dolj (cate 52 de mame sub 15 ani), Brasov (40), Arges (29), Sibiu (28), Bacau (26) si Constanta (24). In acelasi timp, in judetele Mehedinti, Tulcea si Braila s-au inregistrat, in 2020, cate 6 nasteri in cazul minorelor sub 15 ani, iar in judetele Valcea, Neamt, Botosani, Salaj, Maramures si Bistrita-Nasaud cate 7 astfel de nasteri. 

La polul opus, judetul cu cele mai putine nasteri in cazul mamelor minore sub 15 ani se afla Gorj, unde doar 4 fete sub 15 ani au adus pe lume un copil in 2020.

Salvati Copiii precizeaza ca cele mai multe dintre aceste cazuri provin, cu precadere, din zonele rurale, defavorizate. De asemenea, fetele insarcinate reurg la auto-medicatie si nu ajung la medic pentru monitorizarea sarcinii.

Potrivit Eurostat, datele Federatiei Nationale a Asociatiilor Medicilor de Familie arata ca 53% din localitatile din Romania nu au deloc medic de familie sau nu au suficienti medici de familie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea