Social

# cod programare #alfabetizare digitala #programare

5 motive pentru care copilul vostru ar trebui sa inceapa sa invete codul de programare de la o varsta frageda

Cand ne gandim la activitati extracurriculare, in general, alegerea este sportul, muzica sau limbile straine. Oare este timpul sa se adauge si programarea in aceasta lista?

Iata doar cateva dintre motivele pentru a raspunde afirmativ la aceasta intrebare.

1.   Imbunatatirea rezolvarii problemelor

Rezolvarea problemelor este un set al celor mai utile abilitati ale secolului XXI.

Avansarea rapida a tehnologiei creeaza noi circumstante de viata, la care trebuie sa ne adaptam rapid, iar acest lucru necesita creativitate, gandire critica, alfabetizare digitala, abilitati de cercetare, abilitatea de a colabora si puterea de a lua decizii. Fiecare dintre abilitatile enumerate este reprezentata in rezolvarea problemelor si este dezvoltata cu succes prin practica de rezolvare a problemelor.

Practic, programarea reprezinta rezolvarea problemelor, motiv pentru care toate abilitatile de rezolvare a problemelor trebuie puse in functiune, ceea ce duce la progresul fiecareia dintre ele.

1.    Codarea accelereaza gandirea de „calculator”

In ceea ce priveste acuratetea si viteza de calcul, algoritmii au un avantaj convingator fata de oameni. Insa, daca incep cu pregatirea in domeniul tehnologiei informatiei inca de la o varsta frageda, copiii vor invata sa gandeasca ca un „calculator”.

Gandirea de „calculator” functioneaza astfel incat, conform principiului algoritmic, imparte problema in cele mai mici componente, iar apoi, cu rezolvarea fiecareia dintre ele, se ajunge la o solutie completa.

2.    Antrenarea perseverentei si a rabdarii

Logica si creativitatea sunt importante, dar adesea nu sunt suficiente pentru a realiza un proiect sau pentru a gasi o solutie la o circumstanta neprevazuta.

Este la fel de important sa fii perseverent in rezolvarea problemelor.

Daca, de exemplu, la un joc video trebuie adaugat un alt element, care se face in cod, un copil care rezolva acest task, mai ales daca taskul este mai complex, va simti satisfactie din cauza efortului depus.

Consecinta este o atitudine pozitiva fata de rezolvarea problemelor complexe si convingerea ca acestea pot fi rezolvate cu munca, rabdare si persistenta.

3.    Creativitate

Cand vine vorba de creativitate, prima asociere este, in mare parte, arta.

Despre programare s-ar putea spune ca este un tip special de arta sau cel putin contine multa arta.

Pe langa capacitatea gandirii logice, programarea necesita o abordare experimentala si creativa, ceea ce presupune o atitudine pozitiva fata de explorarea posibilitatilor infinite ale limbajelor de programare.

Stiinta a stabilit ca creativitatea slabeste odata cu varsta, dar si ca acest proces poate fi incetinit prin stimularea copiilor sa-si exprime cat mai mult creativitatea, pentru care programarea ofera mult spatiu.

4.    Raspandirea alfabetizarii digitale

Alfabetizarea digitala implica un nivel solid de manipulare a tehnologiei moderne.

In prezent, alfabetizarea digitala este necesara pentru a ne orienta in lume.

Desi in prezent codurile nu sunt prezente in practicile online de zi cu zi ale utilizatorului de nivel mediu, se anticipeaza ca, poate intr-un viitor nu prea indepartat, asa-numita alfabetizare algoritmica (coding literacy) va fi la fel de importanta ca alfabetizarea digitala.

De aceea, alfabetizarea este recomandata copiilor cand vine vorba de cod, deoarece maximizeaza sansele ca aceasta alfabetizare sa ajunga mai tarziu la un nivel superior.

Programand se invata mai mult decat programarea

Programarea timpurie nu este doar pentru viitorii programatori.

Aceasta va dezvolta la fiecare copil abilitatile necesare si pentru acele activitati care nu au multe asemanari cu programarea.

Deseori, in diferite situatii problematice, este nevoie de a descoperi un fel de cod in care acestea sunt rezolvate, iar invatarea programarii inca din copilarie creste semnificativ sansele de a raspunde cu succes acestei nevoi.

FOTO: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea