Social

#politica mondiala #obama #schimbare #2010

2010 - anul schimbarii pe scena politica mondiala

Lumea se schimba foarte rapid. Noi provocari sunt din ce in ce mai vizibile, cum ar fi cele create de incalzirea globala. Ascensiunea financiara a Chinei se produce cu o viteza care i-a surprins chiar si pe observatorii bine informati.

Lumea, in 2010, nu va fi o oaza de liniste si popoarelor le va trebui sange rece , rabdare si dexteritate pentru a face fata noilor provocari si pericole.

Economia mondiala, grav afectata de o criza fara precedent, prima in epoca globalizarii, la care se adauga adaptarile impuse de schimbarile climatice, va fi greu incercata. Noile strategii vor trebui sa tina cont si de problemele energetice. Daca la toate acestea adaugam si politica americana in plina redefinire, dar si posibilitatile Chinei si Indiei de a influenta si reaseza puterile lumii, atunci anul 2010 se anunta unul al schimbarii.

Barack Obama va ramane un jucator-cheie in 2010 si pare destinat sa-i dezamageasca europeni. Ca orice american nascut in Hawaii, acesta are mai multa consideratie fata de Asia decat fata de Europa si a uitat prea repede ca este, inainte de orice, presedintele Statelor Unite, comenteaza RTBF.

La ultimul summit G20 , Obama a decis sa transfere 5% din actiunile si drepturile de vot din cadrul unor institutii financiare precum FMI si Banca Mondiala, din Europa catre China. Prima vizita a secretarului de stat Hillary Clinton a fost tot in China. Practic, se consituie o noua alianta, un G2, o noua axa a lumii economice si geopolitice intre doi giganti care au insa obiective si idealuri antagonice.

Europa va fi marginalizata fortat in dialogul care va face din zona Asia-Pacific cea mai puternica din punct de vedere strategic. Nu trebuie uitat nici faptul ca Barack Obama a refuzat o intrevedere privata cu Gordon Brown, ceea ce inseamana ca o "relatie speciala" cu Marea Britanie nu mai este primordiala in ochii americanului.

Rusia, refacerea un imperiu

Chiar daca este redusa la statutul de putere de mijloc, Rusia va fi cu siguranta monitorizata in aceasta perioada. Conducerea dubla ii da tarii lovituri cand mai puternice, cand mai blande. Cu un prim-ministru precum Vladimir Putin, care nu a renuntat la functia de presedinte si vrea sa candideze la prezidentiale in 2012, si cu un presedinte maleabil precum Dmitri Medvedev, viitorul Rusiei ridica mari semne de intrebare...

 ( citeste continuarea in Ziare.com )

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea