Social

2008 - anul schimbarii la fata a institutiilor culturale

Ministerul Culturii si Cultelor va reabilita, incepand de anul acesta, 20 de cladiri culturale din toata tara. Muzeele cu ziduri scorojite sunt pe cale de disparitie. Palatul Culturii din Iasi, Muzeul National de Arta din Capitala, Muzeul Bruckenthal din Sibiu sunt doar cateva dintre monumentele ce vor fi reabilitate si modernizate, incepand din acest an. Suma totala alocata reamenajarii si consolidarii celor 20 de institutii este de peste 260 milioane de euro, bani imprumutati de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Lucrarile la institutiile culturale si muzeele din program vor incepe cel tarziu in a doua parte a acestui an. Ministerul Culturii ar trebui sa finalizeze aceste investitii in maximum trei ani, conditia fiind impusa de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Doar pentru reabilitarea, consolidarea si modernizarea Teatrului National „I. L. Caragiale" (TNB) din centrul Capitalei sunt alocate peste 27 milioane de euro. Potrivit directorului Unitatii de Management a Proiectului (UMP) din Ministerul Culturii si Cultelor (MCC), Bogdan Trambaciu, lucrarile efective la modernizarea cladirii vor incepe cel tarziu la sfarsitul lunii august, iar data estimata de finalizare a lucrarilor este decembrie 2010. „Stiu ca exista in proiect constructia a doua noi sali, dar si reproiectarea intregului spatiu din interior, cu birouri, sali de repetitie, tot. Cel mai probabil se va lucra si la fatada, exista discutii daca sa se refaca palaria lui Caragiale, sa se revina la vechea forma", a spus Bogdan Trambaciu. El a mai explicat ca una dintre salile nou amenajate de la TNB va fi in aer liber si ca faimoasa „Laptarie" de pe acoperis va fi mutata undeva in interiorul cladirii.

Capitala, campioana reabilitarilor

Tot in Bucuresti se vor mai reabilita si Muzeul National de Arta - Palatul Regal , pentru care s-au alocat aproape 17 milioane de euro, Opera Nationala, unde investitiile se ridica la peste 11 milioane de euro, Sala Omnia, 7 milioane de euro, Muzeul Colectiilor de Arta, 5,9 milioane de euro, Palatul Cantacuzino - Muzeul „George Enescu", 6,2 milioane de euro, Muzeul Taranului Roman, 1,7 milioane de euro, in timp ce pentru Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa" s-au alocat aproape 600.000 de euro. Alte investitii importante se fac in judetul Iasi, unde pentru reabilitarea Palatului Culturii sunt alocate peste 7,8 milioane de euro, iar pentru lucrarile la Palatul „Al.I. Cuza" din Ruginoasa, alte 2,2 milioane de euro. La Sibiu se va duce un milion de euro pentru consolidarea si amenjarea Muzeului Bruckenthal, iar la Cluj, pentru constructia unei noi sali deasupra Teatrului Maghiar s-au alocat 1,6 milioane de euro. Aici lucrarile au inceput deja, iar clujenii se vor putea bucura de sediul innoit al teatrului in luna octombrie a acestui an.

Biblioteca Nationala , transformata in mall cultural

Cea mai mare investitie va fi facuta insa pentru reabilitarea Bibliotecii Nationale de vizavi de Tribunalul Bucuresti, pentru care s-au alocat peste 70 milioane de euro. Fatada va fi imbracata in sticla, iar intre aceasta si zidurile bibliotecii se vor pune plante verzi. Amenajarile interioare vor cuprinde, pe langa spatiile clasice de biblioteca si sali de lectura, cafenele, anticariate si librarii. Lucrarile ar trebui sa inceapa cel tarziu la sfarsitul lunii aprilie a acestui an. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea