Social

10 milioane de euro – gaura din bordurile lui Videanu

Campionii banilor platiti nelegal de Primarie sunt firmele de casa ale PD: Mari Vila, Delta ACM, Euroconstruct, Eurovia si, mai nou, Max Bogl . Primarul Capitalei este ajutat chiar de un consilier al Curtii de Conturi ca sa intocmeasca un „raspuns adecvat“ la control.

Primarul multimilionar in euro al Capitalei, Adriean Videanu, a dat o gaura serioasa in bugetul bucurestenilor. Inspectorii Curtii de Conturi au descoperit mai multe fapte ale acestuia care au adus bugetului public un prejudiciu de zeci de milioane de euro, motiv pentru care vor sesiza din nou Directia Nationala Anticoruptie din Parchetul General.

Respectand o hotarare a Senatului Romaniei, inspectorii Curtii au verificat si au descoperit ca la lucrarile de asfaltare si de inlocuire a bordurilor din Bucuresti, prejudiciul se ridica la peste zece milioane de euro. Favorizate au fost firmele de casa ale PD-L, Mari Vila, Delta ACM, Euroconstruct, Eurovia si, mai nou, Max Bogl.

Prin proceduri necorespunzatoare de achizitie, prin plati nelegale de avansuri sau pentru lucrari neefectuate si utilaje nefolosite, bugetul municipal a „incasat“ o gaura de 35,6 milioane lei (10 milioane euro).Campioana este de departe firma Mari Vila, care a primit nelegal sume de aproape 20 milioane de lei (peste 6 milioane euro), urmata de Delta ACM, detinuta de fratele unui consilier municipal al PD, cu 12 milioane de lei (peste 3 milioane euro).

In perioada 2005-2007, pri­maria a cheltuit pe strazi 3,15 miliarde lei, adica aproape un miliard de euro, iar prejudiciul de peste 10 milioane de euro re­prezinta „doar 1 la suta” din aceas­ta suma , procent asema­nator cu „partea” care i-a revenit direct firmei Titan Mar, a familiei Videanu, in afa­cerea bordurilor numai de la Administratia Stra ­zilor.

O alta „afacere”, moder­nizarea Stadionului Lia Manoliu, a fost transata in aprilie 2007, fiind incredintata firmelor Max Bogl-Astaldi. Aici, comisia a decla­rat castigatoare o oferta inacceptabila legal, al carei pret depasea fondurile alocate prin hotararea de consiliu. In plus, parametrii proiectului erau mai mici cu pana la 60 la suta fata de proiectul cerut de municipalitate.

Mai mult, proiectarea a fost pla­tita integral, desi faze din proiect au fost depuse si la un an dupa licitatie, iar Videanu a platit nelegal avansuri de 1,2 milioane de euro si a platit chiar macarale care nu existau pe santier. In replica, primarul Adriean Videanu spune ca va face obiectiuni la controlul inspectorilor.

Surse din primarie spun ca „rezolvarea” acestui dosar s-a pus la cale la o intalnire a lui Videanu cu Vasile Blaga si „o doamna politician implicata si in alte interventii la Primaria Capitalei”. Alte surse detin probe ca Videanu este ajutat sa combata raportul inspectorilor tocmai de catre „consilierul Popescu” de la Curtea de Conturi .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea