Retete

#cafea #linte #baclava #ceai # bucatarie turceasca #pizza turceasca #ayran

Expertul Acasa.ro, Andreea Szasz: Delicii din bucataria turceasca

Inspirata de vacanta pe coastele Mediteranei, din sanul frumos al Turciei, va propun astazi sa aprofundam bucataria turceasca. Mai ales ca poporul turc a influentat culinar aproape 80% din bucataria romaneasca. Ciorba, sarmale, chiftele, pilaf, fasole, pastrama, ghiveci, ciulama, ciolan, iahnie, musaca, telemea, cascaval, trufanda, ceai, cafea, rachiu si cazan, ceaun, farfurie, tava, tingire sunt doar cateva din cuvintele ce demonstreaza acest lucru. Iar, daca ne petrecem vacantele in Turcia, nu trebuie sa ne facem griji in privinta gusturilor... acestea fiind asemanatoare.

Felul turcului este sa te aseze cumva la o masa pentru a sta la taclale (alt cuvant turcesc) si te va servi cu un ceai, daca esti doar in trecere, cu un mizilic (alt cuvant turcesc) daca te pregatesti de pranz, cu un rahat dulce si fistic - daca te relaxezi dupa o masa sau o plimbare indelungata. Prietenos, va sti tot timpul sa se faca placut si sa incheie o afacere cu tine, oricat de mic ar fi castigul.

Bucataria turceasca este o poveste, lunga, frumoasa si bogata in gusturi. Cu o istorie vasta in spate si o lacomie in a cunoaste noul, bucataria turceasca te va purta din vechile timpuri, pe cand condimentele aveau pret de aur, pana in zilele noastre, cand marile restaurante ale Turciei se intrec in trufandale, preparate culinare de lux, delicatese.

Recomandari din bucataria Turciei

Supa (ciorba) de linte

Este o supa consistenta, fina, asemanatoare la gust cu fasolea, este servita calda, cu ardei iute murat si lamaie.

Incercati ciorbele turcesti si veti ramane surprinsi de gusturi fine, aromate. Ciorba de miel, ciorba cu iaurt si menta, ciorba rosie de vacuta sunt doar cateva exemple din ce puteti gusta pe taramuri turcesti.

Stiati ca...

- turcii mananca supa (ciorba) la micul dejun?

Vanata este vedeta

In bucataria turceasca veti putea gasi cele mai multe preparate culinare cu vinete. Preferata turcilor, acestia o fac salata, o gatesc cu diferite carnuri, o prajesc pane, o pun la borcan in ulei pentru pastrare, o afuma pentru a obtine un gust intepator... si asa mai departe.

Recomand vinete umplute cu carne de oaie sau vita, musaca cu vinete, salata de vinete cu iaurt gras.

Reteta salata de vinete cu iaurt gras:

Ingrediente (dupa gust) :

  • vinete coapte
  • iaurt gras
  • ulei masline
  • usturoi
  • suc proaspat dintr-o lamaie
  • patrunjel proaspat
  • sare

Coaceti vinetele, curatati-le, lasati-le sa se scurga bine de apa si tocati marunt. Daca doriti o textura mai fina folositi un blender sau mixer.

Puneti vinetele tocate marunt intr-un bol de sticla, adaugati usturoiul pisat, o lingura de ulei de masline si o lingura de iaurt gras. Amestecati bine si repetati cu uleiul de masline si iaurtul pana obtineti consistenta si gustul dorit. Adaugati sucul de lamaie, dupa gust, sare si ardei iute tocat marunt pentru cine doreste o salata picanta. Amestecati bine pentru omogenizare. Serviti in farfurii albe pentru aperitiv si presarati cu patrunjel proaspat tocat si alune maruntite sau patrunjel uscat si piper negru proaspat macinat.

Stiati ca ...

- legumele preferate de catre turci in preparatele culinare sunt: vanata, rosia, ardeiul si fasolea?

Ciolan de miel

Fie inabusit, fie la cuptor sau fiert, aceasta bucata de carne este un deliciu ce nu trebuie ocolit in Turcia. Carnea este fina, aromata, frageda, gatita perfect.

Carnea de oaie este preferata lor si de aceea veti gasi specialitati culinare grozave.

Serviti cu orez si legume, asortati un pahar de vin rosu sec si va fi o masa delicioasa.

Mai puteti incerca: berbecut la ceaun, cotlete de berbecut, carne de oaie tocata si condimentata pe sabie, fasole sau naut cu oaie.

Pestele din mare

Vizitati o piata de peste in Turcia si veti intelege cum trebuie mancat acesta: proaspat si pe loc. Pestii rapitori sunt cei mai gustosi, avand carnea alba, frageda si dulce trebuie gustati toti. La gratar, in folie, la cuptor sau pe plita, acestia sunt un deliciu cu spanac inabusit, orez condimentat, ulei de masline si lamaie sau salate verzi.

Mancat intr-o piata de peste dupa ce l-ati ales sau intr-un restaurant, pestele nu trebuie sa lipseasca din lista culinara cand vizitati Turcia.

Pesti: sardina, makerel (scrumbie), gray mullet (chefal), red mullet, sea bream (dorada), red sea bream, sea bass (biban de mare), bluefish (lufar), sole, striped goat fish etc.

Pont: verificati ce pesti sunt de sezon in perioada in care vizitati Turcia!

Pide, lahmacun si gozleme

Pide sau pizza turceasca este delicioasa, mai ales atunci cand te grabesti pentru ca-ti doresti a vizita orasul. Un blat pufos si intors la margini ca o barcuta are diverse umpluturi cu sos de rosii, ou, amestec de carne tocata, branza si legume. Luati o limonada cu menta sau un ayran ( bautura turceasca din iaurt) si masa e gata!

Lahmacun-ul este o lipie unsa cu bunataturi. Legume tocate marunt (ceapa, rosii, ardei, ardei iute ), condimente si patrunjel proaspat se asaza peste lipie apoi se coace in cuptor pana devine usor crocanta. Serviti cu o bere Efes (locala)!

Gozleme  sau un fel de placinte subtiri din lipie impachetata cu diverse umpluturi delicioase. Acestea sunt de obicei gatite de femeile in varsta si sunt o buna gustare in orice parte a zilei. Gozlemele pot fi umplute cu branza, spanac, carne si ceapa sau ca desert cu miere. Se poate consuma un ayran sau ceai turcesc langa!

Ayran

Este o bautura foarte populara in Turcia si nu demult introdusa si in supermarketurile din Romania. Este o bautura pe baza de iaurt, foarte racoroasa si se poate asorta la foarte multe preparate culinare pe baza de carne. Turcia este cel mai mare consumator si producator de ayran. Alte state unde se consuma prin traditie sunt cele din Orientul Mijlociu.

Reteta Ayran simplu

  • 250 ml iaurt gras (cremos, gros)
  • 250 ml apa
  • 1/2 lingura sare de mare
  • frunze de menta (optional)

Puneti toate ingredientele intr-un blender si amestecati timp de 15 minute. Serviti rece si asezonati cu frunze de menta daca doriti.

Stiati ca..

- in Turcia puteti bea Ayran la McDonald's?

"Dulcegarii" turcesti

Acadea, halva, sugiuc, halvita, rahat, baclava, magiun... ceva dulce! Stim cu totii despre aceste dulciuri, ne poarta undeva in copilarie, pe la bunici sau pe strazile Bucurestiului vechi.

In Turcia exista o alta dimensiune a dulciurilor, iar complexitatea pregatirii lor este aproape imposibila.

Traditia culinara turceasca tine de familie. Gatitul acasa este o forma de respect adusa vietii si o perpetuare a traditiilor, a retetelor. Retetele trebuie descoperite de fiecare generatie, invatate si date mai departe.

Dulciurile turcesti sunt recunoscute in lume pentru complexitatea pregatirii lor si gustul aparte pe care-l poarta.

Baklava, cea mai populara din toate dulciurile turcesti, pregatita din timpul Imperiului Otoman, este considerata o delicatesa. Finetea umpluturii, bogata in miere si straturi subtiri si crocante de aluat, acest desert este unul nobil.

Incercati cat mai multe variante de baklava: cu fistic, alune, nuci, cocos, amestec dintre acestea si asa mai departe. Rulouri, patrate, triunghiuri, impachetate, toate sunt delicioase!

Stiati ca...

- foile din aluat pentru baklava se pregatesc una cate una?

Ceai si cafea turceasca

Pentru ca sunt cuvinte de origine turca, atunci cand doriti sa comandati spuneti la fel ca in limba romaneasca.

La micul dejun, dupa pranz, la siesta, in pauza de lucru, inainte de cina, dupa cina, seara la petrecere.... oricand puteti consuma ceai si cafea.

Pentru cei ce fumeaza pipa, narghilea sau tigarete, "tutun" tot cuvant turcesc este.

Ceaiul si cafeaua nu trebuie sa lipseasca din pelerinajul gastronomic turcesc, pentru ca sunt cele care intregesc tabloul.

Serviti ceaiul cu doua cubulete de zahar si cafeaua turceasca cu unul.

Ponturi de vacanta

  • Vizitati piata de peste din Istanbul.
  • Mancati ciolan de miel si flori de dovlecei umplute cu orez in Cappadocia.
  • Vizitati piata cu fructe uscate din Ankara.
  • Intrati in fiecare cofetarie/patiserie si incercati cate un alt fel de baklava.
  • Gustati pe strada corcoduse verzi cu sare si scoici umplute cu orez.
  • Savurati un ceai turcesc de cate ori faceti o pauza de relaxare.
  • Vizitati Izmir si mancati peste proaspat in portul orasului.

Distractie placuta si pofta mare!

 

 

Pentru orice informatie ma puteti contacta:

Facebook: Szasz Sasha

E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com

Tel: 0724442240

Site: latreimagari.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreea Szasz

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea