Din acest articol vom invata cum sa descoperim lumea perfecta a gustului, despre chimia ce invaluie papilele gustative, despre ce putem descoperi in farfurie nestiind ca este acolo si doar o atingere magica face ca acel ceva sa apara si sa ne bucure. Asocierea preparatelor culinare cu bauturile nu a ajuns inca o arta, insa exista de cand lumea a stat prima data la masa si a luat nastere din mainile Mamei Natura, care dupa felul locului si vremii a potrivit ingredientele necesare pentru o asociere perfecta.
Atunci cand asociem bautura cu un preparat culinar trebuie sa ne gandim la textura, culoare, aroma, gust, corpolenta bauturii sau metoda de gatire a preparatului. Toate acestea fac un adevarat spectacol de viata.
Cu ce preparate "asortam" vinul alb
Asortarea vinului cu preparatele culinare este cea mai des intalnita forma de asociere gastronomica, dezvoltand un cult international, cunoscut si consumat peste tot mapamondul, tinut in brate de somelieri, regii incoronati ai degustarii vinului.
Vinul este cel mai des asociat cu preparatele culinare. Se spune ca italienii la inceputuri nu serveau masa fara o sticla de vin din podgoria proprie, iar francezii continua si astazi aceasta traditie si consuma cate un pahar de vin fie la pranz, fie la cina.
Vinul se imparte in multe categorii dupa multe criterii, dar aici vom simplifica totul si vom imparti in vinuri albe si rosii.
Vinul alb este sublim, delicat sau cu nuante severe si se va asorta tot timpul cu preparate culinare mai usoare, cu ingrediente parfumate, picante sau foarte picante. Pentru cei ce prefera bucataria thailandeza, mexicana sau chinezeasca foarte picanta, vinul alb este cel mai potrivit pentru a stinge din focul acestor preparate.
Daca preferati scoici de tot felul, stridii, peste, pui, curcan, vitel de lapte, porc fara grasime, iepure la masa, atunci vinul alb este cel mai potivit.
Puteti servi paste cu scoici, peste afumat, tartar de peste sau vitel, tocanite usoare cu peste, pui, curcan si sosuri clare, dulci, picante sau acrisoare, cu verdeata proaspata. Pentru aperitiv puteti incerca prosciutto, branzeturi proaspete sau maturate din lapte de vaca sau oaie si pateuri din ficat de gasca.
La desert incercati ceva simplu, o budinca sau chiar fructe proaspete. Vinul alb este cel care va sublinia fiecare gust in parte si va incheia masa.
Vinuri albe: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon, Muscat, Pinot Grigio, Gewurztraminer, Riesling, Feteasca alba, Tamaioasa Romaneasca.
Cand servim vin rosu
Vinul rosu tanar sau vechi este mai corpolent decat cel alb, are note puternice, profunde, uneori catifelate, alteori aspre. Este potrivit pentru mese bogate, cu multe feluri pregatite si niciun gand pentru dieta.
Carnea rosie sau grasa este in general cea preferata vinului rosu. Carne de vita, miel, rata, iepure si peste gras ca somon, ton, peste spada, butterfish sunt cele mai potivite pentru a degusta un vin rosu, greu, bogat in arome si aspru.
Serviti paste cu sosuri rosii sau albe si grase cu iepure sau vita. Incercati amestecuri de carne tocata: tartar de vita, hamburger, mici, carnati, musaca sau tocanite bogate in carne si legume. Daca poftiti la ceva catifelat, un pic mai gras cu o delicatete desavarsita alegeti un foie gras, asortat cu pere si ceapa caramelizate si vin rosu vechi.
La aperitiv puteti alege un carpaccio de vita sau o branza proaspata si moale de capra.
Un deliciu devine si desertul unde puteti sa va delectati cu prajituri bogate in ciocolata si fructe de padure. Trebuie doar sa-ti doresti o gura de vin rosu catifelat, cu arome profunde de vanilie langa fiecare ligurita dintr-un sufleu cu ciocolata! Atat !
Vinuri rosii: Barbera, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Chaceller, Chianti, Beaujolais, Meritage, Merlot, Norton, Sirah, Pinot Noir, Zinfandel, Feteasca Neagra.
Atentie la vinurile spumante si sampanie
Vinurile spumante si sampania sunt o categorie speciala si trebuie asociate foarte corect cu preparatele culinare pentru a putea obtine un rezultat placut.
Vinul spumant brut il asortati cu homari, crabi, scoici, stridii, peste spada sau somon. Serviti un tartar de somon sau sushi, peste afumat sau caviar cu unt. Muschiul de vita la gratar pregatit in sange sau niste carnati subtiri sunt alte doua variante norocoase. Pentru inceput incercati aperitive cu masline si pateuri, iar desertul este exclus.
Vinul spumant roze sau vinul roze se poate asorta cu preparate culinare mai grele: gateli din carne de rata, purcelus de lapte, peste gras sau scoici si branzeturi proaspete din lapte de capra sau oaie, pizza, mancare chinezeasca si thailandeza.
Sampania, bautura delicata si pretentioasa, o puteti servi la aperitiv cu stridii, somon afumat, burrata si continua cu o supa crema (de papaya sau piersici) usoara. Pestele, homarul si puiul gatite cu sosuri de citrice, capere sau trufe, cu garnituri din spanac, ciuperci, arpagic sau oua posate sunt spectaculoase in compania sampaniei.
Stiati ca...
- sampania este singura bautura alcoolica ce se poate servi la micul dejun?
-
sampania nu se asociaza cu deserturi? Este servita gresit in cadrul nuntilor atunci cand se taie tortul miresei.
Ice wine este un vin produs din struguri inghetati natural prin venirea zapezii si mai apoi trecuti prin procesul de fermentare. Ice wine este un vin desert si se asociaza cu majoritatea deserturilor, fie placinte, prajituri, creme sau inghetata.
Reguli de asociere a berii
Berea este la fel de populara si raspandita ca vinul. Desi se consuma in cantitati de neimaginat, nimeni nu se gandeste ca exista reguli de asociere cand trebuie servita la masa langa preparate culinare.
Berea blonda merge perfect langa preparate cu peste gras (somon, ton), porc, pui si creveti. Tocanitele picante, bogate in legume si parfum de usturoi, oregano sau busuioc vor fi preferatele dumneavoastra langa berea blonda.
Pentru aperitive, tartinele cu branza de capra sau pachetele de primavara sunt cele mai potrivite. Preparatele picante din bucataria chinezeasca devin un deliciu, iar o simpla pizza se adevereste a fi o adevarata masa langa o bere blonda racoroasa.
Berea neagra are un gust amarui, usor sau mai mult caramelizat, de aceea se asociaza perfect cu mancaruri puternic aromate, grase si afumate.
Serviti ca fel principal tocanite din carne de porc, vita, iepure sau bacon, picante sau cu sosuri dulci si garnituri de orez, cartofi sau cuscus. Carnea pregatita pe gratar, unsa cu sosuri afumate si branzeturi grase, puternic aromate, consumata cu o bere neagra duce o simpla masa intr-o alta dimensiune.
La desert puteti alege prajituri bogate in ciocolata sau pur si simplu foarte dulci.
Berea nefiltrata este mai fina si lasa o usoara dulceata dupa fiecare inghititura. Se asociaza foarte bine cu preparate din carne de porc sau vita, carnati si hamburgeri, cu sosuri de hrean, mustar si garnituri din muraturi sau fasole rosie scazuta.
Bauturile spirtoase si preparatele culinare
Bauturile spirtoase reusesc sa castige teren in gastronomie, cei mai straluciti bucatari ai lumii folosesc aceste licori pentru a pregati ultimile delicatese culinare.
Votca, bautura populara in Rusia, are un loc deosebit in gastronomia tarii. Aici exista si un aperitiv dedicat special acestei bauturi, numita Zacuski, si este alcatuit din mai multe gustari.
Atunci cand doriti sa consumati scoici, creveti, homari, melci, peste afumat, rata si purcelus de lapte asortati o votca rece si veti descoperi delicatetea acestei bauturi si gusturile fine pe care le dezvolta.
Caviarul servit la gheata cu votca, deserturile cu ciocolata si branzeturi maturate alaturi de aceasta bautura sunt un deliciu culinar cum rar se poate gasi.
Whiskey si scotch, bauturi grele, spirtoase, cu gust puternic aromat, sunt consumate in special dupa masa sau in cadrul petrecerilor fara mancare.
Aceste bauturi fine, insa, se pot asocia spectaculos in cadrul unei mese cu preparate culinare consistente. Putem servi branzeturi cu mucegai albastru, oua posate sau fierte bine, pastrama uscata de vita, peste afumat sau coaste de porc topite in vatra, usor sarate si condimentate.
In general, gustarile si feluri principale sarate sunt cele mai potrivite cand doriti sa va delectati cu un pahar de tarie fina. Vor fi gusturi bogate, invaluite in caldura aromata a bauturii. Desertul potrivit este tarta cu pere, mere, rubarba sau cu branza grasa si ciocolata.
Pofta mare!
Date de contact:
Facebook: Szasz Sasha
E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com
Tel: 0724442240
Site: latreimagari.ro